Sudac odbacio većinu optužbi Rose McGowan protiv Harveya Weinsteina

Neovisno o tužbi državnog odvjetništva nakon koje je filmski producent Harvey Weinstein zbog seksualnih zločina osuđen na 23 godine zatvora, glumica Rose McGowan pokrenula je građansku parnicu protiv njega. Osim njega, tužila je i njegove odvjetnike Lisu Bloom i Davida Boiesa jer su je pokušali diskreditirati u želji da zataškaju njene tvrdnje kako ju je Weinstein seksualno napastvovao. Na parnici održanoj u ponedjeljak sudac je odbacio većinu njezinih optužbi.

Događaji zbog kojih je Rose McGowan tužila Weinsteina zbili su se 2016. i 2017. godine kada joj je pristupila žena po imenu Diana Filip koja se predstavila kao odvjetnica koja se bori za ženska prava. Prema optužnici, Diana Filip je stekla njeno povjerenje te joj je McGowan pokazala verziju svoje knjige „Brave“. Radi se o memoarima Rose McGowan u kojima je opisala kako ju je Weinstein seksualno napastvovao 1997. godine tijekom filmskog festivala u Sundanceu. McGowan je kasnije otkrila da Diana Filip radi za privatnu špijunsku agenciju Black Cube iz Izraela koju su angažirali Weinstein i njegovi odvjetnici. Inače, Diana Filip je rodom iz Bosne i Hercegovine a ona i njena obitelj su u vrijeme rata u BiH izbjegli u Izrael.

Optužnica Rose McGowan podignuta je zbog reketarenja, prevare, narušavanja privatnosti, hakiranja računala, protuzakonitog snimanja, protuzakonitog dobivanja povjerenja i namjere da se kod nje izazove emotivni stres. Sudac Otis Wright odbacio je devet od 11 navoda iz optužnice. Nekoliko navoda odbačeno je zbog zastare, a odbačen je i navod o reketarenju jer je sudac zaključio da dobivanje teksta knjige na prevaru nije reketarenje. Sudac je potvrdio dva navoda koji se odnose na prevaru. Odvjetnici Harveya Weinsteina tražili su da se odbace i ta dva navoda iz optužnice, tvrdeći da je za to kriva špijunska agencija Black Cube ali im je sudac odgovorio kako je Weinstein angažirao agenciju Black Cube pa je stoga odgovoran za njihove postupke.

Sudac je ujedno potvrdio tvrdnje Rose McGowan da je zbog tih događaja izgubila brojne poslovne prilike te je imala značajnih mentalnih problema.

Komentiraj