SUDAC KOJI JE SVEĆENIKU PEDOFILU PRESUDIO DOBROTVORNI RAD ‘To nije silovanje jer mu nije prijetio silom’

HINA

Presudu da svećenik koji je seksualno zlostavljao dječaka neće ići u zatvor donio je sudac Općinskog suda Ivan Sajter, piše RTL. Odredio mu je kaznu koju će odraditi dobrotvornim radom.

“Niti je žrtva govorila o silovanju, niti je jedan dokaz u spisu ukazao na to da je bilo riječ o silovanju. Okrivljenik je optužen za spolni odnos bez pristanka. U smislu tome, da je žrtva kao osoba koja je imala 16 godina, nije bila u mogućnosti dati valjani pristanak za spolni odnos zbog svoje ovisnosti o svećeniku”, izjavio je Ivan Sajter, sudac Općinskog suda u Osijeku.

Podsjetimo, svećenika se optužnicom teretilo da je u siječnju 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao dječaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje. Uz to, dječaku od 15 godina, svećenik je ponudio pivo, a potom ga silovao. Svećenikova žrtva, sjemeništarac, sve je prijavio 11 godina kasnije.

“Silovanje pretpostavlja prijetnju silom, što u ovom slučaju nije riječ. Dakle, kazna je u granicama propisane – nije ublažavana. Da li je adekvatna, vidjet ćemo što će reći Županijski sud, kao drugostupanjsko tijelo”, objasnio je sudac Ivan Sajter.

Svećenika nisu sankcionirali ni u Đakovačko-osječkoj biskupiji. Tadašnji nadbiskup Milan Srakić i neki od svećenika iz biskupije svjedočili su u sudskom postupku da o tome što se dogodilo ništa ne znaju.

Komentiraj