SUD ‘Vozači Ubera imaju pravo na minimalnu plaću’

EPA/ALEX HOFFORD

Britanski sud odbacio je u petak žalbu Ubera na sudsku presudu prema kojoj njegovi vozači imaju prava kao i svi radnici, što uključuje i pravo na minimalnu plaću. To je još jedan udarac za tu tehnološku kompaniju koja se bavi uslugama prijevoza dok se bori zadržati licencu za rad u Londonu.

Uber je odmah najavio da će se žaliti višem sudu na takvu odluku žalbenog suda za zapošljavanje (EAT) u Londonu, prenosi tportal.

Američka tehnološka kompanija suočena je s regulatornim i pravnim zastojima širom svijeta zbog protivljenja tradicionalnih taksi prijevoznika i zabrinutosti nekih zakonodavaca. Nekoliko zemalja, poput Danske i Mađarske, već je bila prisiljena napustiti.

Prošle godine dva vozača uspješno su dokazala na jednom britanskom sudu za zapošljavanje da im je Uber za obavljanje taksi usluge na zahtjev trebao omogućiti radnička prava kao što su pravo na odmor i pauze na poslu. Ta se odluka ne primjenjuje automatski na 50.000 Uberovih vozača u Velikoj Britaniji, ali vjerojatno će potaknuti njihove zahtjeve.

Uber navodi da njegovi vozači uživaju fleksibilnost u svom radu te da su samozaposleni, pa im po britanskom zakonu pripadaju samo osnovna radnička prava, kao što su zdravlje i sigurnost. Tvrtka je u rujnu tvrdila da njegovi vozači rade na isti način kao i mini-taksiji ili privatni najam automobila, koji su se pojavili u Britaniji prije više od 50 godina.

Najnovija odluka britanskog suda mogla bi donijeti koristi radnicima u tisućama tvrtki, uključujući i onima u “gig ekonomiji”, gdje pojedinci rade za više poslodavaca bez fiksnog ugovora, poput kurirske tvrtke Deliveroo.

Uber je potvrdio da će se žaliti protiv najnovije odluke u roku od 14 dana Vrhovnom sudu.

Komentiraj