SUD U RUSIJI: Odbijena tužba Navaljnog protiv Putina

Marianna Massey/Getty Images

Sud u Rusiji odbio je tužbu predstavnika ruske oporbe i blogera Alekseja Navaljinog protiv predsjednika Vladimira Putina optuženog da je “prekršio zakon o suzbijanju korupcije”, pozivajući se na imunitet predsjednika države, prenosi u petak novinska agencija RIA Novosti.

Navaljni je u utorak podnio tužbu sudu Tverskoj u Moskvi, optuživši ga za sukob interesa jer je u listopadu 2015. dodijelio 1,5 milijarda eura državnog novca ruskoj petrokemijskog tvrtki Sibur u kojoj je jedan od glavnih dioničara, kako navodi, Putinov zet.

“Na temelju članka 91 ruskog ustava, predsjednik Ruske Federacije uživa imunitet”, ocijenila je sutkinja Tatjana Molitvina, a prenijela RIA Novosti.

Aleksej Navaljni, pravnik po struci, već godinama na svom blogu upozorava na korupciju ruskih elita.

Glavni mediji u zemlji uglavnom zanemaruju njegova otkrića. Protiv samog Navaljnog je podignuto nekoliko tužbi i osuđen je u predmetu pronevjere novca, što on smatra političkim podmetanjem Kremlja.

Reagirajući na odluku suda, ocijenio je da je bila motivirana željom da se onemogući saslušavanje koje bi moglo biti veoma osjetljivo.

Usto je najavio da nastavlja svoju bitku. “Istina je na našoj strani”, poručio je na svom blogu. “Svaka normalna osoba (čak i ako podupire Putina) složit će se da ovdje postoji sukob interesa”.

Vladimir Putin, čiji je privatni život zabranjena tema za ruska glasila, osim ako se o njemu ne očituje Kremlj, u prosincu je, na godišnjoj tiskovnoj konferenciji rekao da njegove kćeri Marija i Katarina, rođene 1985., odnosno 1986., studiraju i rade u Rusiji i nisu “ni u poslovnom svijetu, ni u politici”, bez drugih pojedinosti.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]