SUD U DELAWAREU Sin Joea Bidena proglašen krivim, prijeti mu dugotrajan zatvor

Autor:

Hunter Biden sa suprugom

Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak je proglašen krivim zbog laganja o uporabi droga kako bi ilegalno kupio oružje, što je presuda koju bi demokrati mogli iskoristiti kako bi se suprotstavili tvrdnji Donalda Trumpa da je pravosudni sustav protiv njega.

Porota saveznog suda u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware, proglasila ga je krivim po sve tri točke optužnice, čime je Hunter Biden postao prvo dijete aktualnog predsjednika SAD-a koje je osuđeno za zločin.

Prethodno osuđen Trump

Presuda porote od 12 članova mora biti jednoglasna po svakoj točki optužnice.

Suđenje je uslijedilo nakon što je 30. svibnja osuđen Trump, prvi bivši predsjednik SAD-a koji je proglašen krivim za kazneno djelo i republikanski protukandidat Joeu Bidenu, demokratu, na izborima 5. studenoga.

Trump, osuđen po 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije radi prikrivanja seksualnog skandala, optužuje demokrate za pokretanje tog slučaja i tri druga kaznena gonjenja kako bi ga spriječili da ponovno preuzme vlast u izbornom revanšu s Joeom Bidenom.

Tvrde da Biden ne koristi pravosuđe u osobne svrhe

Kongresni demokrati ukazali su na razne slučajeve, uključujući ovaj slučaj protiv Huntera Bidena, kao dokaz da Joe Biden ne koristi pravosudni sustav u političke ili osobne svrhe, rekavši prošli tjedan da ne bi pomilovao svog sina ako bude osuđen.

Slučaj Hunter Biden pokrenuo je David Weiss, posebni tužitelj Ministarstva pravosuđa SAD-a, kojeg je imenovao Trump.

Weiss je također optužio Huntera Bidena za tri kaznena djela i šest prekršajnih poreznih prekršaja u Kaliforniji, navodeći da nije platio 1,4 milijuna dolara poreza između 2016. i 2019. dok je trošio milijune na drogu, egzotične automobile i druge skupe stvari.

Hunter Biden izjasnio se nevinim po tim optužbama. Suđenje je zakazano za 5. rujna u Los Angelesu.

Svjedočila i bivša supruga Huntera Bidena

Suđenje u Delawareu uključivalo je svjedočenje bivše supruge, bivše djevojke i šogorice Huntera Bidena, koje su iz prve ruke ispričale njegovu rastuću ovisnost u tjednima prije i nakon što je kupio oružje u listopadu 2018.

Tužitelji su također pokazali tekstualne poruke, fotografije i bankovne zapise za koje su rekli da pokazuju da je Biden bio ovisan o drogi kada je kupio pištolj i svjesno prekršio zakon odgovarajući “ne” na to da je korisnik droga na državnom obrascu za provjeru.

Odvjetnici pokušali dokazati da se nije drogirao

Bidenovi odvjetnici nastojali su dokazati da se nije drogirao kada je kupio pištolj i da nije imao namjeru prevariti jer se nije smatrao ovisnikom kada je ispunjavao obrazac.

Obrana je pozvala kći Huntera Bidena, Naomi Biden, koja je svjedočila da se činilo da je njezin otac dobro kad ga je vidjela neposredno prije i nakon što je kupio pištolj.

Imenovan posebni savjetnik za istragu Huntera Bidena, sina predsjednika SAD-a

Smjernice za odmjeravanje kazne za optužbe protiv Bidena povezane s oružjem su od 15 do 21 mjeseci, ali pravni stručnjaci kažu da optuženici u sličnim slučajevima često dobivaju kraće kazne i manje je vjerojatno da će biti zatvoreni ako se pridržavaju uvjeta puštanja na slobodu prije suđenja.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.