Sud u Beogradu proglasio krivima optužene za zločin u Lovasu

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasio je u četvrtak krivima osmero ljudi za ratne zločine protiv civila u mjestu Lovas 1991. godine.

Sud je na ponovljenom suđenju ustvrdio da su osmorica optuženih krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za nečovječno postupanje, javlja N1.

Milan Devčić osuđen je na 8 godina zatvora, Saša Stojanović na 7 godina, Željko Krnjajić, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosjer na 6 godina, Darko Perić i Radovan Vlajković na pet godina te Radislav Josipović na 4 godine zatvora.

U obrazloženju presude stoji da su kazne limitirane visinom prvih kazni i činjenicom da tužiteljstvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Suđenje je počelo 2008. godine, a završilo je 4. ovog mjeseca završnim riječima optuženih koji su opovrgnuli krivnju i zatražili oslobađajuće presude.

Presudom iz 2012. svi su optuženici proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od četiri do 20 godina. No, tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud uz obrazloženje da je “nerazumljiva i proturječna”, te da je donesena “uz bitne povrede članaka kaznenog postupka”.

Optuženi se terete da su 18. listopada 1991. natjerali pedesetak lokalnih civila da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, a u odvojenim incidentima poslije je ubijeno još troje civila.

Komentiraj