Okružni sud u Banjoj Luci presudio je kako djeci bošnjačke nacionalnosti u tom entitetu nisu uskraćena prava zbog toga što ne mogu pohađati nastavu na bosanskom jeziku, odbacivši tako tužbu roditelja osnovnoškolaca iz mjesta Vrbanjci kod Kotor-Varoši, kojima je istodobno naloženo da podmire troškove pokrenutog postupka i u entitetski proračun uplate četiri tisuće eura.

Ovo su u petak, u pisanoj izjavi upućenoj medijima u BiH, potvrdili roditelji koji su prije više od tri godine podignuli tužbu zbog činjenice da njihovoj djeci, koja pohađaju osnovnu školu “Sveti Sava” u Vrbanjcima, nije dopušteno slušati nastavu na bosanskom jeziku niti izučavati tzv. nacionalnu skupinu predmeta.

U izjavu su istaknuli nezadovoljstvo izrečenom presudom i najavili kako neće odustati, a pravdu će tražiti na višim sudskim razinama.

“Znamo da u sudovima RS-a nije moguće dobiti pravednu presudu, a u prilog tome govore i sve presude koje su donesene protiv tužitelja koji su na bilo koji način oštećeni od vlasti RS-a”, stoji u izjavi.

Roditelji podsjećaju kako je Osnovni sud u Kotor-Varoši ranije dva puta presuđivao u istoj stvari, zaključivši kako je tužba opravdana, no oba puta Okružni sud u Banjoj Luci je te presude ukidao.

Nakon prve i druge presude Osnovnog suda Kotor-Varoš, u kojoj je utvrđeno da diskriminacija postoji i da je škola obvezna uvesti nacionalnu skupinu predmeta, banjolučki okružni sud je postavio suca koji će tek u trećoj presudi u potpunosti odbiti tužbene zahtjeve.

“Kada pomislite da vlast RS-a ne može potonuti dublje, oni vam dokažu da niste u pravu i demantiraju vas, a u ovom slučaju riječ je o sudskoj vlasti RS-a. Još jednom je dokazano i utvrđeno da vlast u ovom entitetu ovaj prostor želi samo za jedan narod, a da će sve učiniti da drugima boravak na ovim prostorima učini nemogućim”, stajalište je roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca.

Na identične probleme početkom ove školske godine naišla su i djeca hrvatske nacionalnosti u mjestu Gornja Tramošnica u općini Pelagićevo.

Iako im je u proteklih sedamnaest godina bilo omogućeno slušati nastavu na hrvatskom jeziku, nova ravnateljica osnovne škole Olga Lazić to je pokušala ukinuti s obrazloženjem kako zakon u RS-u u školskom sustavu poznaje samo srpski jezik pa se jedino on može koristiti u nastavi.

Školski sustav u cijeloj BiH potpuno je rascjepkan i u kaotičnom je stanju. Ne postoji državna regulativa u tom području nego je ona prepuštena entitetima odnosno županijama u Federaciji BiH, pri čemu svaka od tih razina vlasti donosi svoje obrazovne politike kao i nastavne planove i programe.

Redovita je praksa nametanja jezika većinskog naroda u školama, a u mješovitim sredinama u Federaciji BiH i dalje postoji praksa dvije škole pod jednim krovom, u kojima djeca hrvatske i bošnjačke nacionalnosti pohađaju odvojene, etnički čiste razrede.

Komentiraj