Luka Stanzl/PIXSELL

SUD PRESUDIO: Muslimanska djevojčica mora pohađati nastavu plivanja s drugim učenicima

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu u srijedu je presudio protiv 11-godišnje djevojčice iz konzervativne muslimanske obitelji i donio odluku da ona mora pohađati nastavu plivanja s drugim učenicima i učenicama iz svoje škole, čemu se njezina obitelj protivi smatrajući kako time krši islamske zakone o odijevanju, čak i ako nosi plivačko odijelo koje pokriva cijelo tijelo.

Ovaj sudski proces dobio je zavidan medijski prostor u jeku javnih rasprava koje se vode u Njemačkoj o ulozi islama i više od milijun izbjeglica, uglavnom muslimana, koji su tijekom ove i prošle godine stigli u Njemačku zahvaljujući politici “otvorenih vrata” koju je zagovarala njemačka kancelarka Angela Merkel.

No, i sama njemačka kancelarka je napravila određeni zaokret pa je u utorak istaknula prijedlog o zabrani nošenja nikaba, odnosno potpunog prekrivanja lica, što bi nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine moglo biti i ostvareno. Tada bi spomenuta presuda mogla imati veliku važnost.

U spomenutom sudskom sporu na nižim njemačkim sudovima, obitelj 11-godišnje djevojčice zastupala je tezu kako plivačko odijelo otkriva oblik njezina tijela te se time protivi zakonima islama. No, Ustavni je sud utvrdio kako su i niži sudovi pobili tu tezu otkrivši da “u islamu nema obvezujućih pravila” koji bi definirali koja je odjeća prikladna.

Komentiraj