Robert Anic/PIXSELL

Sud presudio da je otkaz novinarki HRT-a Elizabeti Gojan nezakonit i vraća je na posao

Općinski radni sud u Zagrebu presudio je da je otkaz novinarki HRT-a Elizabeti Gojan bio nezakonit te je izrekao privremenu mjeru kojom obvezuje Hrvatsku radioteleviziju da je vrati na radno mjesto komentatorice u roku od osam dana od primitka presude.

Tu je vijest u utorak objavio Tportal pozivajući se na izjavu odvjetnika Elizabete Gojan Mladena Sučevića.

Elizabeta Gojan bila je nedostupna za izjavu.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u ožujku prošle godine dao je izvanredni otkaz novinarki Gojan zbog kršenja etičkog kodeksa, odnosno kršenja ugovora o radu jer je istupila u javnosti bez dopuštenja uprave HRT-a nakon napada i prigovora zbog načina na koji je vodila prijenos inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Otkaz na HRT-u je istupanja u javnosti bez odobrenja nadređenih tada dobila i Hloverka Novak Srzić, koja je javno oštro kritizirala Elizabetu Gojan zbog toga kako je vodila tu emisiju.

“Jako me veseli da je sud potvrdio da je kolegica Elizabeta Gojan otkaz dobila zbog verbalnog delikta, što je nedopustivo i po hrvatskom Ustavu,” komentirala je za Hinu Hloverka Novak Srzić presudu, dodajući da je njezin sudski postupak još traje i da se nada da će također biti za nju pozitivan.

Srzić Novak: Nadam se da će Radman otići zbog “profesionalnog delikta”

“Nadam se da Elizabeta Gojan nikada više neće prekršiti profesionalne standarde struke kao što je to učinila prilikom izravnog prijenosa inauguracije predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović. Tada sam reagirala na neprofesionalnost i to smo trebali raspraviti unutar struke i Programskog vijeća, a Radman je odlučio dati nam otkaze zbog verbalnog delikta, što je nedopustivo”, rekla je Novak Srzić. “Nadam se da će Goran Radman s HRT-a otići ne zbog, ne daj Bože verbalnog, već zbog profesionalnog delikta”, izjavila je Novak Srzić istaknuvši da se njegovo “štetočinjstvo, cenzura i ideološka ostrašćenost najbolje ogledala u informativnom programu za vrijeme i poslije parlamentarnih izbora”.

Glavni ravnatelj Goran Radman dao je otkaze novinarkama bez obzira na tadašnje protivljenje Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara koji su tražili da povuče tu odluku smatrajući je kršenjem ustavnog prava novinara da istupaju u javnost i i slobodno izražavaju stavove.

“Ne ulazeći u svjetonazorske razlike i suprostavljene stavove o profesionalnosti novinarskog rada Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić, otkaze zbog nedozvoljenog istupa u javnosti smatramo krajnje neprihvatljivim i zloćudnim presedanom koji podsjeća na, nadali smo se, arhivirani verbalni delikt ‘, pisalo je u priopćenju novinara HRT-a u kojim sje oštro bio prozvan glavni ravnatelj Goran Radman. Na skupu u HND-u, na kiojemu je bilo pročitano to priopćenje, istaknuto je bilo da sloboda govora nikoga ne amnestira od odgovornosti, ali zabrinja što o procjeni i posljedicama odlučuje samo jedan čovjek koji isti princip ne primjenujuje na sve zaposlenike.

Nakon otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić i Europska federacija novinara zatražila je od ravnatelja Radmana povlačenje te odluke navodeći da novinari, kao javne osobe,  imaju pravo u bilo kojem trenutku javno govoriti i izražavati svoja mišljenja.

Komentiraj