Epa

Sud naredio uništavanje tajnih policijskih snimaka ljubljanskog gradonačelnika

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković najavio je u srijedu više tužba, među kojima i protiv ministra pravosuđa, nakon što je viši sud u Ljubljani odlučio da se njegovi telefonski razgovori što ih je policija tajno snimala u predkaznenom postupku ne mogu koristiti i da ih treba uništiti.

“Punih je pet godina od prvog policijskog pretresa moje kuće i početka postupaka protiv menne. Cijelo to vrijeme nije podignuta nijedna optužnica, a moja obitelj i moji suradnici su nepotrebno trpjeli”, kazao je Janković novinarima.

Tužiteljica Blanka Žgajner koja vodi postupke protiv Jankovića odobrila je ovog ljeta medijsku objavu sadržaja tih razgovora koji se odnose na poslovanje poduzeća Jankovića i njegovih sinova, ali i jednog razgovora koji sugerira da je Janković zahtijevao i dobio “spolne usluge od djelatnice koju je zaposlio u gradskoj ljekarni”, što je zanijekao rekavši da nikoga i nikad nije ucjenjivao, pa niti seksualno.

Prema Jankovićevim riječima, tužiteljica je protiv njega “zlorabila svoj položaj”, pa se u nedostatku argumenata, a svjesna da ne može podnijeti uvjerljivu optužnicu na sudu odlučila distribuirati “maštoviti esej” kako bi ga kompromitirala u javnosti.

Najavio je da će zbog cijele afere, a nakon što mu je viši sud dao za pravo, pokrenuti sudske postupke protiv tužiteljice, ministra pravosuđa Gorana Klemenčiča koji ju je podržao, te protiv ravnatelja Nacionalnog istražnog ureda (NPU), slovenske inačice hrvatskog policijskog USKOK-a.

Jankovićev odvjetnik Janez Koščak kazao je kako je odluka višeg suda u Ljubljani da se tajno snimljeni materijali trajno izuzmu iz spisa i unište konačna, te da vjeruje kako će eventualni zahtjev tužiteljstva za pokretanje dodatne istrage kako bi se podigla sudska optužnica protiv njegova klijenta biti odbačeni.

Dodao je kako je viši sud njegov i Jankovićev zahtjev da se tajno snimljeni materijali uklone i ne koriste usvojio jer je tužiteljičin zahtjev za dodatnu sudsku istragu podnesen nakon roka, s višemjesečnim zakašnjenjem.

Komentiraj