SUD: Britanija priznaje Guaidoa kao predsjednika Venezuele

Velika Britanija priznaje vođu venezuelanske oporbe Juana Guaidoa kao predsjednika zemlje, presudio je Visoki sud pravde u Londonu u četvrtak, u slučaju koji odlučuje kontroliraju li Guaido ili Nicolas Maduro venezuelske milijardu dolara vrijedne zlatne poluge pohranjene u Londonu.

Prošloga tjedna održano je posljednje četverodnevno ročište spora o tome koga Velika Britanija smatra legitimnim vođom Venezuele, što ima izravnu posljedicu na kontrolu zlatnih rezervi te zemlje u Velikoj Britaniji.

Sudac Visokog suda pravde Nigel Teare pročitao je presudu po kojoj je Velika Britanija formalno priznala Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele, dok sud nema ovlasti istražiti legalnost Guaidoovih odluka.

“Visoki sud tako je odlučio na temelju toga što je takvo priznanje sukladno ustavu Republike Venezuele, što je učinjeno (britansko priznanje) 4. veljače 2019.”,  kazao je.

Sarosh Zaiwalla, odvjetnik Madurove venezuelanske središnje banke u postupku, kazao je da će se žaliti na presudu.

Venezuelanska središnja banka (BCV) i Banka Engleske (BOE) spore se oko kontrole nad zlatom pohranjenim u riznici BOE-a.

Maduro je poručio da želi prodati zlato kako bi financirao odgovor Venezuele na pandemiju koronavirusa.

Ako se uvaži prigovor BCV-a o slučaju će odlučivati Apelacijski sud u Londonu u narednim tjednima.

Ako se uvaži apelacija konačnu će presudi donijeti Vrhovni sud.

Komentiraj