Sud blokirao Trumpovu administraciju u provođenju mjere protiv imigranata

Savezni sudac u San Franciscu u srijedu je blokirao Trumpovu administraciju u provođenju nove mjere kojoj je cilj zabrana gotovo svih zahtjeva za azil na granici između SAD-a i Meksika.

Okružni sudac Sjeverne Kalifornije Jon Tigar privremeno je blokirao mjeru koja je od tražitelja azila zahtijevala da najprije potraže utočište u trećoj zemlji preko koje su putovali za Sjedinjene Države.

Odluka je učinila nevažećom presudu okružnog suca Washingtona Timothyja Kellyja donesenu ranije tog dana, koja je odbila tužbu zastupnika imigracije, kazali su odvjetnici.

Trumpova administracija je brzo pozdravila odluku suca Timothyja Kellyja, rekavši da bi to obeshrabrilo zlouporabu procesa azila.

Nakon odluke suda u San Franciscu, mjera će biti suspendirana do daljnjeg.

Trumpova administracija nastojala je smanjiti sve veći broj uglavnom srednjoameričkih migranata koji dolaze na granicu između SAD-a i Meksika, bježeći od nasilja i siromaštva u zemljama kao što su Gvatemala, Honduras i El Salvador. Velika većina njihovih zahtjeva za azil okarakterizirana je kao lažna.

Bijela kuća je 16. srpnja objavila navedenu mjeru, protiv koje su skupine za ljudska prava podnijele tužbu u Kaliforniji s obrazloženjem da ona krši američki zakon.

Imigracija se ponovno pojavila u središtu pozornosti predsjedničke kampanje 2020. godine. Na izborima 2016. birači su nagradili tadašnjeg kandidata Donalda Trumpa za antiimigrantsku retoriku nakon što je obećao da će izgraditi zid na američkoj granici s Meksikom i pozvao na zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države.

Komentiraj