Fah

SUD BiH: Upozorenje RS da krši ustav i zakone, Dodik ublažava retoriku

Sud Bosne i Hercegovine u petak je najavio kako će nastaviti provoditi zakone koji vrijede u toj zemlji, a vlasti Republike Srpske upozorio je kako će snositi zakonske posljedice ukoliko pokušaju ometati rad pravosudnih i policijskih tijela na državnoj razini i istrage o zločinima za koje su nadležni, dok istodobno čelnik RS Milorad Dodik u petak ublažava retoriku.

Sud BiH je u priopćenju objavljenom u Sarajevu reagirao na odluke što su ih u četvrtak donijeli vlada i parlament RS kojima su najavili prekid suradnje s tim sudom i Tužiteljstvom BiH kao i s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

Takva odluka uslijedila je nakon što su pripadnici SIPA-e u Bosanskom Novom uhitili petoricu bosanskih Srba pod sumnjom za ratne zločine i pri tom u potrazi za dokazima pretražili lokalnu policijsku postaju.
“Sud Bosne i Hercegovine nastavlja sve započete aktivnosti u okviru svojih ovlasti bez obzira na odluku Vlade Republike Srpske koja je protivna ustavu Bosne i Hercegovine i predstavlja nepoštivanje države. Kategorički odbijamo ničim argumentirane tvrdnje da je jučerašnja provedba naredbe Suda BiH Državnoj agenciji za istrage i zaštitu bila protivna ustavu i zakonima BiH. Naprotiv, sve što je urađeno u apsolutnoj je suglasnosti sa Zakonom o kaznenom postupku BiH kao i Zakonom o SIPA-i”, stoji u priopćenju.
Iz Suda BiH upozoravaju kako su vlasti RS te koje svojim odlukama krše ustav i zakone a posebice to čine nalogom entitetskoj policiji da ubuduće silom spriječi svaki pokušaj ulaska pripadnika SIPA-e u sjedišta nekih od institucija RS.
Iako formalno nije nadređena drugim policijskim agencijama u BiH SIPA-i zakonski pripadaju ovlasti za istraživanje ratnih zločina, terorizma, organiziranog kriminala i korupcije i drugih najtežih kaznenih djela.
Sud BiH istaknuo je kako odluke entitetskih tijela vlasti nemaju nikakva utjecaja na državne intistucije te će one stoga nastaviti raditi kao i do sada, a oni koji ih u tome pokušaju spriječiti snosit će odgovornost za kršenje zakona.
EK upozorila na poštivanje vladavine prava
Predsjednik RS Milorad Dodik koji je u četvrtak prednjačio u ratobornim istupima prijeteći svima da “ne iskušavaju volju RS” u petak je napravio korak unatrag razmjerno pomirljivom izjavom u kojoj je pozvao ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na dogovor o budućem kooridiniranom djelovanju policijskih agencija.
Iako je ponovio kao policija RS ubuduće “neće dopustiti” upade u sjedišta entitetskih institucija Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako mu nije nakana spriječiti bilo kakve istrage pa ni one u kojima bi upravo on mogao biti osumnjičenikom. “Ovo smo poduzeli isključivo radi zaštite RS”, kazao je Dodik.
Na odluke vlasti RS u petak je reagirala i Europska komisija. U priopćenju objavljenom u Bruxellesu stoji upozorenje kako odluka RS o prekidu suradnje s Tužiteljstvomi Sudom BiH može ugroziti funkcioniranje pravosuđa i provedbu zakona u BiH.

Europska je komisija istaknula kako se mora poštovati vladavina prava na cijelom teritoriju države, a vlasti u Bosni i Hercegovini pozvala je na suradnju i dijalog.

Na sličan način već u četvrtak reagirali su i Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) i veleposlanstva sedam najutjecajnijih zapadnih država čije je sjedište u Sarajevu. Zamjenik visokog predstavnika za BiH Bruce Burton izjavio je u petak kako se ne može dopustiti da tijela vlasti na nižoj razini određuju što će raditi ona na razini države.”Ozbiljno smatramo to pitanje. Naravno da ćemo se konzultiratii s našim partnerima u narednim danima“, kazao je Burton novinarima u Mostaru gdje je boravio u radnom posjetu.

Komentiraj