Sud BiH sutra odlučuje o izručenju Zdravka Mamića

Ročište u kojem će se odlučivati o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj pred Sudom Bosne i Hercegovine održat će se u utorak s početkom u 13 sati u Sarajevu, a predsjedati će mu sudac Mirsad Strika.

Hrvatska ponovno traži izručenja Mamića nakon što je pred Županijskim sudom u Osijeku u svibnju ove godine potvrđena druga optužnica protiv njega po kojoj ga se zajedno sa Zoranom Mamićem, Marijom Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nikkyjem Vuksanom, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem tereti da su na štetu Dinama, podijelili 144.063.997,07 kuna, a fiktivnim poslovima zagrebački su klub neosnovano zadužili za još 55.833.028,05 kuna – čime je klubu iz Maksimira (ne)djelima evidentiranima u ovoj optužnici počinjena ukupna šteta od skoro 200 milijuna kuna. Tom prilikom mu je određen i istražni zatvor. Ministarstvo pravosuđa je potom ponovno zatražilo njegovo izručenje u Hrvatsku.

Mamić je u bijegu od lipnja prošle godine kada je u prvom sudskom postupku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a BiH ga je za zbog navedenog postupka u lipnju prošle godine odbila izručiti Hrvatskoj s obrazloženjem da se radi o djelima za koja je nepravomoćno osuđen, a koja su počinjena prije nego što je potpisan Ugovor o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U ovom pak slučaju izručenje je prema aktualnom međudržavnom sporazumu moguće jer se radi o kaznenom djelu koje je počinjeno nakon 2012. godine i jer je u pitanju zločinačko udruživanje.

Sud BiH je nametnuo Mamiću mjere zabrane putovanja izvan zemlje, te obavezu javljanja u policijsku stanicu u Čitluku.

Komentiraj