Sud BiH pustio na slobodu ravnatelja obavještajne službe Osmana Mehmedagića

Sud Bosne i Hrcegovine pustio je u petak na slobodu ravnatelja obavještajne službe Osmana Mehmedagića koji uhićen prije dva dana pod sumnjom za zloporabu službenog položaja i ovlasti, krivotvorenje i pranje novca.

Nakon ročišta održanog ranije tijekom dana u Sarajevu sud je odlučio odbaciti zahtjev Tužitejstva BiH da se ravnatelju Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) odredi jednomjesečni pritvor.

Izrečene su mu mjere zabrane sastajanja s drugim osobama koje su potencijalni supočinitelji kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret kao i sa svjedocima, no nije mu zabranjeno obnašanje dužnosti ravnatelja OSA-e.

Tužitelj Oleg Čavka, koji vodi predmet, zahtjev za pritvorom obrazložio je potrebom za ispitivanjem dodatnih svjedoka najavivši kako bi u roku od narednih mjesec dana svakako mogao podignuti optužnicu protiv Mehmedagića.

Odvjetnica ravnatelja OSA-e Senka Nožica tvrdila je kako nema nikakve osnove za sumnje da je Mehmedagić počinio kaznena djela za koja ga tereti tužiteljstvo te da stoga nema ni razloga za određivanje pritvora.

“Ovo je produkt političkih igara”, kazala je naknadno novinarima Nožica.

Šef obavještajne službe BiH uhićen je u srijedu u sklopu istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnje da je na nezakonit način pribavio diplomu privatnog Američkog sveučilišta te s njom lažno dokazivao kako ima visoku stručnu spremu potrebnu za obnašanje ove dužnosti.

Tužiteljstvo BiH također istražuje kako je Mehmedagić kupio vrijedne nekretnine u Sarajevu s obzirom na činjenicu da za to nije imao pokriće na svom bakovnom računu.

Osmanagić je na dužnost ravnatelja OSA-e postavljen kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) a njen je predsjednik Bakir Izetbegović u petak ponovio svoje ranije tvrdnje kako je uhićenje “politički pritisak” na Bošnjake.

“To se radi samo Bošnjacima. Sasvim sigurno se radi o jednom političkom pritisku i političkim procesima jer na tapeti su samo ministri iz SDA”, kazao je Izetbegović novinarima komentirajući Mehmedagićevo privođenje.

Komentiraj