Suci zagrebačkog Županijskog suda u VIP loži Mamićeva Dinama

Sanjin Strukic/PIXSELL

Dolazak sudaca u svečanu ložu šokirao je ljude u Uskoku koji drže da je takvo njihovo pojavljivanje u Maksimiru nedopustivo

Trojica utjecajnih sudaca Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, Siniša Pleše i Milan Došen bili su u svečanoj loži, na utakmici posljednjeg pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka između Dinama i Red Bulla iz Salzburga. Njihovo pojavljivanje u svečanoj loži šokiralo je ljude u DORH-u i Uskoku koji smatraju da je nedopustivo da suci Županijskog suda sjede u svečanoj loži kluba u kojem suštinski sve ključne konce još uvijek vuče Zdravko Mamić, osumnjičen za teška kaznena djela. Nacionalov pravosudni izvor kaže da takvo ponašanje sudaca pokazuje manjak njihove socijalne inteligencije. Na istom mjestu u loži maksimirskog stadiona našao se i Stjepan Fiolić koji je jedan od ključnih svjedoka i suoptuženi u procesu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koji se upravo vodi na Županijskom sudu u Zagrebu.

Nacional je pokušao doznati jesu li suci Županijskog suda sami platili ulaznice za svečanu ložu čija cijena, po riječima našeg izvora u klubu, iznosi od 1000 do 5000 kuna ili ih je na utakmicu pozvao netko iz kluba. Nacional je poslao upit glasnogovorniku Županijskog suda u Zagrebu Krešimiru Devčiću koji nam je odgovorio da je riječ o privatnim aktivnostima sudaca i da o svemu treba kontaktirati njih osobno, a ne preko glasnogovornika Suda. Ovaj slučaj podsjeća na slučaj sutkinje Jasne Smiljanić koja je nedavno u jednom restoranu u Novom Vinodolskom bila u društvu bivšeg premijera Ive Sanadera, nakon čega je zatraženo njeno izuzeće sa suđenja Sanaderu u aferi Planinska, o čemu još nije donesena odluka. Istovremeno ovo nije prvi put da se povezuju Turudić i Zdravko Mamić koji u prošlosti nisu skrivali prijateljstvo. Nacional je nakon odgovora glasnogovornika Suda pokušao stupiti i u kontakt sa sucem Turudićem, ali do zaključenja ovog broja on nije odgovario na pozive.

Turudić, bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, više puta javno je u istupima istaknuo kako u slučaju sudskog postupka protiv Zdravka Mamića ni na koji način ne bi htio biti povezan s tim suđenjem, ili kako je rekao “otišao bih 100 kilometara dalje od tog postupka”. Razloge Turudićeva dalekog bijega od eventualnog suđenja Mamiću treba tražiti u velikom prijateljstvu između najmoćnijeg hrvatskog suca i najvećeg nogometnog moćnika u zemlji. Turudić i Mamić bliski su godinama, a mediji su o njihovim druženjima u jednom zagrebačkom kafiću pisali još prije četiri i pol godine, kada je hrvatski nogomet iz temelja tresao skandal i istraga u sklopu koje su uhićeni čelnici sudačke organizacije. Između ostalog, baš je zbog tog prijateljstva Vrhovni sud presudio da se postupak protiv Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića sa Županijskog suda u Zagrebu preseli na Županijski sud u Osijeku.

Komentiraj