Sučeljavanje: Kako riješiti problem otpada u Zagrebu?

U Točki na tjedan N1 Televizije na temu vrućih zagrebačkih problema sučeljavaju se Marina Ivandić (Možemo), Renato Petek (SDP), Mario Župan (HDZ) i Marko Sladoljev (Most).

Funkcioniranje koalicije Možemo i SDP-a

Hoće li opstati koalicija platforme Možemo! i SDP i hoće li funkcionirati do kraja?

Sladoljev: Mislim da hoće, vlast je veliko vezivno tkivo. Most će biti najakativniji klub, a podržat ćemo sve prijedloge koji su u interesu građana.

Župan: Koalicija ili programska suradnja je brak iz interesa. Brak iz interesa trpi neke probleme. Neće puknuti, poanta politike je da obnašaš vlast. Definitivno će ostati u koaliciji, ali vidjet ćemo što će biti u 9. mjesecu…

Petek: Očekujemo poboljašanje i promjene. Građani zaslužuju kvalitetniju uslugu i ugodnije mjesto za život i mi smo spremni pdoržati takve promjene.

Ivandić: Problemi o kojima smo govorili su duboki i zahtijevaju trajno rješavanje. U 20 godina nije napravljeno ništa. Mi krećemo iz minusa, a imamo velike ambicije. Mi ćemo ih ispuniti, ali potrebno je vrijeme.

Kada počinje odgovornost platforme Možemo!?

Kada počinje odgovornost Možemo!, a prestaje odgovornost bivše vlasti?

Ivandić: Ona je počela. Grad smo našli u ozbiljnom dugu. Ne bih rekla da se ništa ne događa. Restrukturiranje Holdinga – gdje je u državi započet takav tip procesa? Rješavanje ogromne rupe koja postoji u Holdingu ne može se dogoditi preko noći. Prošlost nas guši i dalje.

“Što se promijenilo?”

Sladoljev: Smeća je bilo i prije, prometnih gužvi je bilo i prije, neransparentne plaće je bilo prije… Pitanje je što se promijenilo. Zagrepčani su glasali za promjene, a to ne vide.

Je li sada ista slika u Zagrebu kao ranije?

Petek: Bilo je situacija proteklih pet godina ovakvih sličnih kao proteklih tjedana i to nije dobro. Neposredno prije ciljanog datuma urušio se postojeći sustav odvoza otpada. Imamo odljev radnika iz Holdinga, Čistoće, gdje se žale na uvjete rada. Gradonačelnik ima jedan period ispred sebe da dokaže da može riješiti problem. Odogovaran je, ne ponaša se kao prethodni gradonačelnik i ima potporu.

Je li sada ista slika u Zagrebu kao ranije?

Petek: Bilo je situacija proteklih pet godina ovakvih sličnih kao proteklih tjedana i to nije dobro. Neposredno prije ciljanog datuma urušio se postojeći sustav odvoza otpada. Imamo odljev radnika iz Holdinga, Čistoće, gdje se žale na uvjete rada. Gradonačelnik ima jedan period ispred sebe da dokaže da može riješiti problem. Odogovaran je, ne ponaša se kao prethodni gradonačelnik i ima potporu.

“Nikad se prije nije dogodilo da se miješani otpad ne odvozi na vrijeme”

Župan: Vi ste zaustavili nabavu kamiona. Nikad se prije nije dogodilo da se miješani otpad ne odvozi na vrijeme. Ono što plaćate svaki mjesec Zagrebačka Čistoća je dužna odvoziti to.

Čipiranje vrećica?

Što sa čipiranjem vrećica?

Ivandić: Ovo što sad Zagreb radi je velik iskorak. Traženje dlake u jajetu… Idemo korak po korak jer je riječ o velikom projektu.

Mogu li se građanima kojima se otpad ne odvozi redovito smanjiti računi?

Ivandić: To je sad tehnološki neizvodivo. Možda se to može popraviti, ali stvari ne bi trebale ići u tom smjeru nego u smjeru da odvoz bude redovit. Otpad se odlaže na pravi način. činjenica je da imamo puno papira jer se ni kartonske kutije ne rastavljaju nego se ostavljaju cijele. Velik je volumen otpada kojeg treba odvoziti.

Zastario je vozni park, pet godina nije kupljen nijedan kamion, prosječna starost je 18 godina, a vozni park se ne može obnoviti u godinu dana.

“Grad nikad nije bio prljaviji”

Sladoljev: Mi smo jedina politička opcija koji smo izrazili skepsu da će se to dogoditi 1.10. Platforma Možemo! je znala u četvrtom mjesecu znala da se neće to dogoditi u sedmom mjesecu jer nije provedena edukacija građana. Mislim da je ključna edukacija. Grad nikad nije bio prljaviji.

Problemi s odvozom

Župan: Kampanja Možemo! oko otpada stvarno je bila dobra. Nikad ovakva situacija u operativnom dijelu odvoza miješanog komunalnog otpada u Zagrebu nije bila, a da ne kažem oko zelenih otoka. Građani razvrstavaju otpad, ali ne odvozi se otpad. U zadnmjih mjesec dana nema kvarta da nije barem jednom preskočen odvoz. Moramo riješiti operativu, prodaju vrećica, moramo riješiti zakonsku regulativu.

“Građane zanimaju čist grad i podnošljivi računi”

Petek: Svi želimo živjeti u bijelom gradu Zagrebu. Svi smo nezadovoljni trenutnim stanjem i očekujemo velikom promjenom. Građane zanima čist grad, a da su računi podnošljivi. Za gradonačelnika je veliki izazov to provesti jer se od njega tu očekivalo velike promjene. Gradonačelnik je obećao da mu je ovo dovoljno vremena.

Odgoda primjene novog modela odvajanja otpada

Ivandić: Ne radi se o porazu, radi se o nečinjenju 20 godina. Odogda primjene ne može se nazvati porazom. Dogovorila se nabava vrećica, rješavaju se pitanja postavljanja spremnika,a u 9. mjesecu idemo s kampanjom prema građanima. Odogoda je prilika da se poboljšaju elementi i dovedu do visokog stanja spremnosti. Imat ćemo 1.10. pravi start. Nema tragedije da se na 3 mjeseca odgodila primjena modela.

Komentiraj