SUČELJAVANJE: Hasanbegović branio svoje stavove o fašizmu, smijao mu se i voditelj

Današnji dan Antifašističke borbe bila je jedna od glavnih tema predizbornog sučeljavanja na N1 televiziji između Zlatka Hasanbegović iz Domovinskog pokreta i Rade Borić iz Zeleno-lijeve koalicije.

U sučeljavanju se raspravljalo o aktualnim temama, a najžustriju raspravu izazvale su upravo teme poput fašizma, antifašizma, prava na pobačaj i i Zakon o oistospolnim parovima.

Anfifašizam za Borić znači suverenizam

“Bojim se da se ne obilježava primjereno, mislim da se nažalost ne percipira kao ostali državni praznici, vidi se to po prisutnosti vlasti, izaslanika, pitanje je živimo li danas antifašizam, kako nam se mogu događati stvari kao danas 75 godina nakon pobjede nad fašizmom. Trebali bismo uvesti građanski odgoj u škole, trebali bismo pokazati da antifašizam znači suvrenizam, ne žice na granicama, da pokazuješ brigu za lokalizaciju, zelenu ekologiju. Treba sve pojmove isprazniti i napuniti drugim značenjima”, kazala je Borić u sučeljavanju na N1 televiziji.

“Nismo tu da držimo povijesni sat, niste baš doktorirali na toj temi, izajvama da je antifašizam floskula, vi ste protiv Ustava.  Ako je izabran kao državni blagdan, u Ustavu stoji ZAVNOH, ako to želite maknuti to je vaša osobna agenda, vječni fašizam je do kada ćemo prekrajati povijest”, dodala je.

Hasanbegoviću je to relikt Jugoslavije kojeg treba ukinuti

Riječ je o reliktu jugoslavenskog komunizma, izmišljenom nadnevku, niti jedan nadnevak poput 22. lipnja 1941. ne ukazuje na supstacijalnu boljševičku pozadinu partizanskog pokreta. Rekao sam da po definicji komunističke partije Jugoslavije do trenutka prekida savezništva Staljina i Hitlera službena definicija je bila suprotna onome što se kasnije u agitpropu govorilo. To što je Tuđman želio taj datum je irelevantno za pravu prirodu tog datuma. Suvremena Hrvatska je opterećena jednom vrstom unutarpartijske polemike. 22.6.1941. nije utemeljen nikakav prvi partizanski odred. Iz izjava samih sudionika jasno je da nije bilo nikakvog partizanskog pokreta, kada mi netko dokaže da je na taj datum u sisačkim šumama utemeljen prvi partizanski odred, javno ću se odreći diplome, magisterija i doktorata”, rekao je Hasanbegović.

Kada sam rekao da je antifašizam floskula, to je bila dosjetka u jednoj emisiji, rekao sam da je način na koji se danas poseže za tim pojmom taj pojam pretvorilo u vrstu floskule, u Ustavu se antifašizam nigdje ne spominje, ZAVNOH se spominje u drugom kontekstu. U preambuli Ustava se u kontekstu tisućljetne hrvatske nacionalne samobitnosti nabraja od ranosrednjovjekovnih kneževina, spominje se i Banovina Hrvatska. Odluke ZAVNOH-a donesene su nasuprot NDH što je konstatiranje notorne činjenice. Mislim da je ta preambula od prvog trena bila potpuno nepotrebna. Kada bi se ta vrsta kvaziargumentacije o antifašizmu izvodila, mogli bi reći da je vrijednost moderne države i monarhizam. Antifašizam je višeznačan pojam, on po sebi nema nosivo značenje. Kada kažete da ste antifašist, ja o vama i dalje ne znam ništa. Antifašisti su bili i Churchill i Pol Pot i Tito, riječ je o međusobno nespojivim fenomenima. U 21. stoljeću Pol Pot je jedan od važnih aktera antifašističke scene, nadahnut kao mladi titoist na radnoj akciji. U kontekstu 21. stoljeća, fašizam je konkretan povijesni fenomen”, dodao je

Kada je bilo govora o fašizmu danas u Hrvatskoj, Borić je naglasila kako ga svakodnevni događaji nažalost potvrđuju

“Voljela bih da je dovršen, no kada imamo posezanje prema ženskom tijelu, kako tretiramo manjine, LGBT zajednicu, sve je to nova vrsta fašizma. Mladi su otišli iz Hrvatske jer se ove rasprave vode 75 godina. Govorite o ženama, one nisu manjina, a netko drugi bi upravljao njihovim tijelima, za mene je to fašizam”, kazala je Borić.

Hasanbegović je uvjeren da ga nema

“Ako je to fašizam, gospođa Borić će se složiti da je u Titovoj Jugoslaviji homosekusalna orIjentacija bila kazneno djelo, abortus je bio strogo zabranjen u prvim desetljećima, po tome je Tito bio fašist. Kada govorimo o zidovima i žicama, podsjetio bih da se Berlinski zid službeno zvao antifašistički zid”, rekao je Hasanbegović.

Vraćate se predaleko, vi biste napravili zid sutra, ja ne bih, poručila mu je Borić

Hasanbegović je mišljenja kako bi bilo bolje da Hrvatska nije imala pokret otpora

“Bolje bi bilo da nije bilo rata, u tom smislu sam rekao, da su posljedice iracionalnih događaja začetim samoubilačkim pučem u beogradu pokrenule lanac događaja, strašne zločine, posljedicu su imale uspostavu boljševičke komunističke diktature. Kada raspravljam o povijesnim temema, nastupam kao povjesničar. Njemački narod nije imao pokret otpora, za razliku od pokreta ovjde, imamo paradoskalnu činjenicu da je Njemačka bila zemlja blagostanja 60-ih kao okupirana i poražena zemlja, u kojoj su pobjednici rata iz bivše Jugosalvije odlazili trbuhom za kruhom. Zašto se iz pobjedničke komunističe Jugoslavije bježalo u Njemačku?”, komentirao je Hasanbegović.

“Vi biste do 1943. rado ovdje imali NDH, rasne zakone, Jasenovac”, kratko mu je odbrusila Borić jer gotovo da nije mogla do riječi koliko je Hasanbegović branio svoje stavove, na koje mu se i voditelj smijao.

Jesu li danas ugrožena prava nacionalnih manjina, posebno srpske?

Nažalost jesu, ne znam koga ta manjina ugrožava, čini se da nekome s vremena na vrijeme paše da prema jednoj manjini podgrijava. Nećemo se vraćati na ’45. Onako kako ljudi u Domovinskom pokretu tretiraju žene i LGBT zajednicu, to je fašizam”, poručila je Borić.

Podržavate li da osobe u životnom partnerstvu udomljavaju i posvajaju djecu?

Borić: Naravno. Treba poslušati ženu koja je bila domsko dijete i koja kaže da nitko ne zna kako je biti dijete u domu, trebamo paziti kada govorimo kome bi gdje bilo bolje. Zanima je li netko od tih zagovarača i hodača za život usvojio dijete iz doma. Tamo gdje ima ljubavi, djeci treba pružiti šansu, finska premijerka je odrasla u takvoj obitelji.

Hasanbegović: Protiv sam postojanja životnog partnerstva. Brak je zajednica muškarca i žene. Zakon o životnom partnerstvu je na neki način poništio ključnu intenciju narodnog referenduma što je brak. Da, ukinuo bih to.

Kako gledate da se u kampanji otvorilo pravo žene na pobačaj i kako gledate na izjavu Miroslava Škore o pobačaju i savjetovanju?

Borić: Ova kampanja se počela baviti ženskim tijelom i odlukama žena da kontroliraju svoj život. Ako smo u sekularnoj državi, a vrijedi zakon da žene imaju pravo na pobačaj, ono što stvarno zabrinjava je da bi muškarci koji nemaju maternice o nama odlučivali. Osim gospođe Markić, od žena ćete danas čuti da su ogorčene. Tako bešćutno reći silovanoj ženi da mora roditi jer će to dijete biti sretno. Kako to znaju? Škoro se pokušao izvući iz toga, valjda bismo dobile po prstima jer su žene pokazale srednji prst.

Kada smo već kod toga, kako komentirate srednji prst koji je pokazala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović?

Borić: To je bilo dogovreno da se Škori napravi šteta. Ne šteti to HDZ-u. Gospođi predsjednici bi trebalo pokazati srednji prst. Pozivali su je da drži govore o rodnoj ravnopravnosti o kojoj doma nije govorila.

Hasanbegović: Stvorena je moralna panika, to nije središnje pitanje kampanje, na dva novinarska pitanja dva aktera su dala odgovore usput. To nije središnje pitanje kampanje. Žena po zakonu ima pravo na pobačaj. Ustavni sud je naložio donošenje novog Zakona. Imamo načelo zaštite života. od začeća do smrti, s druge strane imamo postojeći zakon, a konačni zakon će biti rezultat političke volje stručne rasprave. Temeljno načelo treba biti zaštita života od začeća do prirodne smrti, pavo na pobačaj treba biti zakonski definirana iznimka koja potvrđuje to pravilo. Kao u Poljskoj, tamo također ima iznimaka poput silovanja i incesta.

Komentiraj