– Demokrati Hillary Clinton i Bernie Sanders žestoko su se sukobili u četvrtak navečer u raspravi visokog rizika pet dana prije demokratskih predizbora u New Yorku, a tijekom debate Clinton je nastojala dokazati da je najkvalificiranija za predsjednicu, dok je Sanders te njezine izjave dovodio u pitanje.

Senator iz Vermonta izjavio je da Clinton “nedostaje tip prosudbe koja nam treba kako bi postala tip predsjednika koji nam treba”. Podsjetio je da je glasovala za rat u Iraku, za “katastrofalne” trgovinske sporazume, i osudio činjenicu da je jedan od njezinih odbora za političko djelovanje koji financira kampanju primio milijune s Wall Streeta.

“Njujorčani su glasovali dvaput da postanem njihova senatorica”, uzvratila je Clinton. “Predsjednik (Barack) Obama imao je dovoljno povjerenja u moje procjene da zatraži da budem njegova državna tajnica”, dodala je ona i podsjetila da je u nedavnom intervjuu Sanders imao poteškoća da “odgovori na pitanja” o ključnom cilju svojeg programa, razotkrivanju velikih banaka te o točkama vanjske politike.

Tijekom rasprave dvoje demokrata sukobilo se oko gospodarstva, globalnog zagrijavanja, prirodnog plina dobivenog iz škriljevca, kontrole oružja, minimalne plaće, besplatnog studiranja koje predlaže Sanders, zdravstvenog osiguranja i vanjske politike.

Tijekom čitave debate, organizirane u Duggal Greenhouseu, u nekadašnjem brooklynskom brodogradilištu, dvoje demokrata često je podizalo toni  oduzimalo riječ jedno drugom.

Rasprava je u jednom trenutku postala tako napeta da im je moderator CNN-a kazao da ako budu toliko vikali gledatelji neće moći čuti ni jednog ni drugog.

Komentiraj