Subvencionirani stambeni krediti i za starije od 45 godina

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, HNS-ov Predrag Štromar najavio je u utorak natječaj za subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Ove će godine, kao i lani, sudjelovati dvanaest banaka, no kamatne stope bit će niže. Štromar je istaknuo kako se do kraja iduće godine očekuje stambeno zbrinjavanje dvadeset tisuća mladih ljudi.

“Od 10. rujna predaju se u APN-u zahtjevi za subvencionirane kredite. Imamo popis banaka i mladi imaju mjesec dana vremena izabrati svoju kreditnu instituciju, pronaći svoju nekretninu, stan, kuću ili ishoditi građevinsku dozvolu za izgradnju kuće”, rekao je Štromar na konferenciji za novinare.

APN je, podsjetimo, prošlog tjedna potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.

Štromar je podsjetio da je izmjenama zakona putem POS programa omogućena kupnja svih stanova na tržištu, a ne samo onih u novogradnji. Poručuje da se tim modelom žele izaći ususret i onima koji su stariji od 45 godina, kako bi i oni mogli na povoljniji način riješiti stambeno pitanje.

Kada je riječ o najmlađima, od 18 do 30 godina, Štromar kaže da su svjesni da je njima potreban najam stanova po povoljnijim uvjetima, pa stanovi koji se ne prodaju putem POS-a mogu ići u najam. Radi se i na novom programu, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, za izgradnju stanova za najam. Time će se omogućiti da se nakon nekoliko godina plaćanja najma u tim stanovima on i otkupi, dok bi se za iznos dotad plaćenog najma umanjila cijena stana.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita moći će podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Komentiraj