STVARA SE NOVA RUTA: Izbjeglice kreću prema Hrvatskoj

FaH

Mađarska je proglasila izvanredno stanje u dva okruga na jugu zemlje, paralelno sa stupanjem na snagu strogih antiizbjegličkih zakona koji bi trebali spriječiti pritok ilegalnih migranata u tu zemlju. Mađarska policija uhitila je 45 ljudi zbog navodnog prelaženja granice kroz bodljikavu žicu i ogradu podignutu na granici sa Srbijom, javlja BBC.

Izvanredno stanje policiji daje više ovlasti te omogućuje slanje vojnih postrojba na granicu, što prethodno mora biti potvrđeno u mađarskom parlamentu.

Neki od izbjeglica na granici najavljuju da bi se mogli okrenuti Hrvatskoj, prenosi Reuters.

“Možda ćemo probati kroz Hrvatsku”

Mogućnost dugog čekanja na mađarskoj granici, moguće zatvorske kazne ili vraćanje u Srbiju, izbjeglice bi nagnati da potraže alternativne pravce, na zapad preko Hrvatske ili na istok preko Rumunjske iako te zemlje nisu dio šengenske zone.

“Možda ćemo probati kroz Hrvatsku, pa Sloveniju i od tamo do Beča i Njemačke”, rekao je Reutersu jedan od izbjeglica iz Damaska. “Ne znam je li to dobar plan, ali moramo probati”, dodao je.

Voditelj nacionalnog odjela za upravljanje katastrofama Gyorgy Bakondi kazao je da će se granična zona (zona uz granicu u kojoj je ograničeno kretanje) u tim dvama okruzima proširiti s 10 na 60 metara, a uspostavit će se i tranzitne zone za izbjeglice.

“Ovo bi moglo privremeno poslužiti da se smjeste osobe koje traže izbjeglički ili zaštićeni status, kao i za rješavanje zahtjeva za azilom te rješavanje postupka registracije stranih državljana”, kazao je Bakondi.

Srbiju pritišće dotok izbjeglica

Mađarska vlada kaže da joj namjera u roku od nekoliko sati u tim tranzitnim zonama rješavati pitanje tražitelja azila. I iskoristiti svoje pravo da one kojima zahtjev bude odbijen vrati u Srbiju, koju Mađari smatraju “sigurnom zemljom”.

Veliki migracijski pritisak proteklih je dana osjetila i Srbija, kojom se trenutačno kreće oko tisuću izbjeglica, a sinoć ih je oko 1200 stiglo iz Grčke preko Makedonije u predprihvatni centar u Miratovačkom polju, objavile su vlasti suočene s teškom situacijom otkako od utorka Mađarska primjenjuje novi zakon o imigracijama i uhitila je prve izbjeglice, prema izvještavanju beogradskih medija.

Beogradski elektronički mediji su pak javili da je mađarska policija uhitila skupinu od 15-ak izbjeglica koji su pokušali ilegalno prijeći granicu te da im slijedi suđenje uz prijetnju kaznom do tri godine zatvora, propisanom novim zakonima koji se prema migrantima primjenjuje od ponoći.

Povjerenstvo za izbjeglice i migracije procjenjuje da se na granici s Mađarskom, na dijelu oko pruge, te uz granični prijelaz Horgoš nalazi između 300 i 500 migranata, dok ih je u humanitarnom prihvatnom centru u Kanjiži evidentirano pedesetak. U prihvatnom centru u Preševu boravi 500 migranata, u Beogradu ih je najmanje 300, mada je taj broj neslužbeno veći.

Prema ranijim najavama, sljedećeg tjedna može se očekivati novi val izbjeglica koji su morskim putem stigli u Grčku – između 20.000 i 23.000 ljudi.

Mađarska i Srbija različito o zakonima o izbjeglicama

Za sada nema dovoljno pouzdanih podataka kako se na Srbiju reflektira primjena strogih zakona koje Mađarska od utorka primjenjuje prema migrantima.

Istodobno, s druge strane granice stigla je poruka glasnogovornika vlade u Budimpešti Zoltana Kovacsa da Srbija i Mađarska imaju jasne obveze prema međunarodnim propisima i prema bilateralnom sporazumu o readmisiji te da Mađarska neće primiti tražitelje azila koji ulaze iz Srbije, ako prethodno od srbijanskih vlasti nisu zatražili azil.

“Budući da su takvi međunarodni propisi, stvari će tako funkcionirati”, rekao je Kovacs na pitanje novinara hoće li Mađarska odbiti primiti takve izbeglice.

I mađarski premijer Viktor Orban poručio je ranije da će, slijedom novih zakonskih propisa, od ponoći velik broj zahteva za azil biti odbijen.

“Ako se neko izjasni kao izbjeglica, pošto nije podnio zahtjev za azil u Srbiji, njegov zahtjev bit će odbijen u Mađarskoj, pošto je Srbija sigurna zemlja”, rekao je Orban.

Beogradski mediji oštro kritiziraju mađarskog premijera

Izvjestitelji Radio-televizije Srbije (RTS) s mađarsko-srpske granice na prijelazu Roszke-Horgoš javili su jutros da je je na srpskoj strani nekoliko stotina migranata, a na mađarskoj gotovo da ih nema, ali da postoji skupina migranata koji se ne žele registrirati.

Mađarsko-srpska granica zatvorena je s mađarske strane na pruzi Subotica-Szegedin, gdje je jučer poslijepodne postavljen vagon s bodljikavom žicom. Bio je to posljednji prolaz koji su na tom dijelu granice izbjeglice mogle koristiti.

Beogradski tisak u utorak vrlo je oštar prema Mađarskoj, napose prema njezinu premijeru Viktoru Orbanu, oštro kritizirajući njegovu vladu i stroge nove zakone prema migrantima za koje se ocjenjuje “da u Europi nisu viđeni još od Drugog svjetskog rata””, aludirajući na propise njemačkih vlasti pod Hitlerom.

Komentiraj