STURGEON ‘Prijevremeni izbori prilika za škotsku neovisnost’

EPA/ROBERT PERRY

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u utorak je rekla kako je odluka britanske premijerke Therese May da zakaže prijevremene izbore za 8. lipnja prilika da Škotska ojača svoj demokratski mandat za održavanje referenduma o neovisnosti.

May je u utorak neočekivano najavila održavanje prijevremenih izbora u obraćanju ispred svog ureda u Downing Streetu u Londonu.

“Što se tiče Škotske, ovaj potez je golema pogrešna procjena premijerke”, priopćila je Sturgeon, čija je Škotska nacionalna stranka (SNP) zatražila ponovni referendum o izlasku Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva.

“To će ljudima dati još jednu priliku da odbace usku politiku (konzervativaca) koja unosi razdor, te da ojačaju demokratski mandat koji već postoji za davanje izbora škotskom narodu oko njihove budućnosti”, dodala je škotska premijerka.

Škoti su 2014. s razlikom od 10 postotnih bodova glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, no SNP želi ponovljeni referendum unutar naredne dvije godine, tvrdeći kako je britanska odluka o izlasku iz Europske unije znatno promijenila situaciju.

Škotska je na prošlogodišnjem glasanju o Brexitu odlučila ostati o EU-u, no prevagnuli su glasovi Britanije kao cjeline.

Sturgeon je u utorak istaknula i kako smatra da May raspisivanjem izbora pokušava nametnuti “tvrdi Brexit”.

“Konzervativci vide priliku da pomaknu UK prema desno, na silu provedu tvrdi Brexit i uvedu veće rezove javne potrošnje. Ustanimo za Škotsku”, napisala je škotska čelnica na Twitteru.

Komentiraj