Matej Divizna/Getty Images

STUPANJ KOORDINACIJE POLICIJE Vijeće ministara BiH nezadovoljno sigurnosnim mjerama u Srebrenici

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izrazilo je, na sjednici održanoj u četvrtak, nezadovoljstvo stupnjem koordinacije različitih policijskih agencija koje su bile zadužene za osiguranje komemoracije u Srebrenici, u kojoj je i fizički napadnut srbijanski premijer Aleksandar Vučić s izaslanstvom, zatraživši mjere za njihovu bolju koordinaciju.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, prihvaćena je informacija ministarstva sigurnosti o zbivanjima u Srebrenici 11. srpnja ove godine.

“Vijeće ministara BiH je, između ostalog, izrazilo nezadovoljstvo stupnjem koordinacije policijskih i drugih tijela sigurnosnog sektora u BiH”, navodi se u priopćenju nakon sjednice.

 

  • Pri tome je državno Vijeće ministara BiH zadužilo ministarstvo sigurnosti da pripremi mjere kako bi se ubuduće unaprijedila koordinacija različitih policijskih agencija.

 

Prema priopćenju, od nadležnih institucija, policije, tužiteljstava i sudova traži se procesuiranje odgovornih za izgrede.

Srbijanski izaslanstvo koje je u Srebrenici predvodio premijer Aleksandar Vučić napalo je više okupljenih na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u ovoj istočnobosanskoj općini, a tužiteljstvo i policijske agencije istražuju je li taj napad bio organiziran, zbog čega je privedeno više osoba koje se sumnjiči za sudjelovanje u izgredu.

Samo mjesto održavanja komemoracije u mjestu Potočarima osiguravali su pripadnici državne uprave za koordinaciju policijskih tijela, dok je policija Republike Srpske osiguravala javni red i mir na širem području, kao i sigurnost dolaska obitelji žrtava i brojnih izaslanstava i među njima nije bilo međusobne suradnje. Pri tome nije izravno angažirana državna policijska agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja se smatra najobučenijom i najopremljenijom policijskom postrojbom u zemlji.

Komentiraj