Studije: Konzumacija više puta prerađene hrane narušava zdravlje

Grgo Jelavic/PIXSELL

Više istaknutih medija je nedavno podsjetilo kako se prekomjernom i učestalom konzumacijom više puta prerađene hrane narušava ljudsko zdravlje, pišu usnews.com.

Nove studije su potvrdile prijašnje tvrdnje i zaključke, a ističe se kako treba biti oprezan i kod izbora “proteinskih pločica, žitarica za doručak i većine industrijski proizvedenih vrsta kruha”. To se posebno odnosi za područje Sjedinjenih Američkih Država.

“Ultra-procesirana hrana” je više puta prerađena šećerima, sladilima, mastima, pojačivačima okusa i aditivima, koji nisu prirodni. Prekomjerna, učestala konzumacija i prehrana, koja se temelji na ovakvim namirnicama, rapidno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, prekomjerne težine, dijabetesa tipa 2. Sva nova istraživanja su pokazala kako je rizik uvijek visok.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda i dalje preporučuje da se državna i međunarodna tijela usmjere u osmišljavanje strategije za poboljšanje prehrane i zdravlja stanovništva.

Komentiraj