Studija: Sok od višnje učinkovito je sredstvo za oporavak mišića

Novo istraživanje pokazalo je kako sok od višnje ubrzava oporavak i smanjuje simptome oštećenja mišića izazvanog vježbanjem, vjerojatno kao rezultat snažnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava trešnje, piše portal Vitamini.hr.

Znanstvenici su objedinili rezultate četrnaest studija u kojima su se ispitivali učinci višnje, a uključivale su višestruka mjerenja poput mjerenja snage, bolnosti i jakosti mišića. Mjerile su se i razine nekoliko biomarkera oštećenja mišića izazvanih vježbanjem: C-reaktivnog proteina, kreatin kinaze, interleukina 6 i faktora tumorske nekroze alfa.

Analiza podskupina identificirana s obzirom na vrstu vježbanja u tri je studije pokazala značajan učinak uzimanja dodatka prehrani s višnjom na povećanje visine skoka i značajan, ali manji utjecaj na brzinu sprinta.

Također, zapažen je značajan učinak na razine markera upale C-reaktivnog proteina i interleukina 6, ali nisu primijećeni značajni učinci na razinu kreatin kinaze.

REzultati pokazuju da uzimanje višnje kao dodatka prehrani može pomoći u oporavku mišićne funkcije i smanjenju boli nakon napornih vježbi.

Komentiraj