Studija: Psi brzo i pouzdano otkrivaju covid-19 i u asimptomatskim slučajevima

Autor:

epa09214527 A Labrador Retriever sniffer dog sniffs canisters containing human sweat samples collected from a community to detect COVID-19 coronavirus disease pandemic infection at the Small Animal Teaching Hospital, at Chulalongkorn University, in Bangkok, Thailand, 20 May 2021. Three of six specially trained Labrador Retriever dogs are deployed in the Thai capital to sniff out human sweat collected from residents in the outbreak communities to detect the perspiration scent of COVID-19 coronavirus disease patients as an effort to battle the ongoing rapid spreading of the pandemic in Bangkok. The dogs have been trained to sit down immediately when detecting the perspiration scent of COVID-19 infections with an accuracy rate of nearly 95 percent in detecting both symptomatic and asymptomatic patients.  EPA/RUNGROJ YONGRIT

EPA/RUNGROJ YONGRIT

Psi se mogu dresirati za otkrivanje više od 90 posto zaraza covidom-19, čak i kad su pacijenti asimptomatski, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, a njegovi autori nadaju se da bi se ovim načinom mogla zamijeniti potreba za karantenom putnika koji ulaze u druge zemlje.

Koristeći svoj izvanredan njuh psi su i ranije dokazali da mogu nanjušiti bolesti poput raka, malarije ili epilepsije.

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je da uspijevaju otkriti i zaražene virusom SARS-CoVa-2.

Znanstvenici s Londonskog fakulteta za infektivne bolesti i tropsku medicinu studijom su nastojali ustanoviti mogu li psi otkriti prepoznatljiv miris kemijskih spojeva povezanih s covid pozitivnim osobama koje ne pokazuju simptome bolesti.

Prikupili su odjeću i zaštitne maske ljudi s pozitivnim testom na blagi ili simptomatski SARS-CoV-2.

Među odjećom su bile čarape 200 osoba zaraženih koronavirusom koje su u laboratorijskim testovima podijelili na šest pasa prethodno dresiranih tako da upozore na na prisutnost ili izostanak traženoga kemijskog spoja.

Pse je trebalo obučiti tako da ne prepoznaju “lažno pozitivan rezultat”, nastojeći dobiti pseću poslasticu kao nagradu čak i ako u danome testu nije bilo uzoraka covida-19.

“To znači da obučeni pas u potpunosti razumije zadaću i dobiva nagradu za prepoznavanje ispravnoga negativnog rezultata testa, ali i ispravnoga pozitivnog rezultata”, pojasnila je Claire Guest s Fakulteta za infektivne i tropske bolesti.

Pokazalo se da su psi koji su sudjelovali u studiji uspješno identificirali između 82 i 94 posto uzoraka SARS-CoVa-2.

Nakon toga su znanstvenici proučili u kolikoj su mjeri učinkoviti ovi rezultati u otkrivanju blagih ili asimptomatskih slučajeva covida-19, usporedivši ih s tradicionalnim PCR testovima.

Pokazalo se da uz pomoć posebno obučenih pasa koji se, primjerice koriste za provjeru osoba na terminalima zračnih luka, može otkriti 91 posto slučajeva, što rezultira 2,24 puta nižom stopom prijenosa virusa nego samo u slučaju primjene PCR testova.

Dobar početak 

Autori istraživanja, koje tek treba proći znanstvenu recenziju, kažu kako se nadaju da bi se ovakva mjera u konačnici mogla koristiti da bi zamijenila potrebu za odlaskom putnika u karantenu, što predstavlja problem kada se putuje, jer velika većina putnika nije covid pozitivna.

“Ključna je činjenica da su psi znatno brži od ostalih testova”, rekao je koautor studije James Logan. “Stoga predlažemo da prvo testiranje obave psi, a zatim bi se putnici koje su oni prepoznali kao pozitivne odmah podvrgnuli besplatnome PCR testiranju.”

Znanstvenici tvrde da iz zrakoplova punog putnika, što je oko 300 ljudi, statistički gledano izlazi manje od jedan posto covid pozitivnih.

U skladu s propisima o karanteni koje koriste brojne zemlje, svih 300 moralo bi u izolaciju, no s obzirom na osjetljiv njuh dresiranih pasa, najviše 35 putnika zrakoplova životinje bi označile pozitivnima. U konačnici bi se vjerojatno pokazalo da ih samo troje ima pozitivan PCR test.

“Ovo je uistinu dobar početak i mogao bi rezultirati vrlo korisnim i upotrebljivim sustavom”, rekao je Mick Bailey, profesor komparativne imunologije sa Sveučilišta u Bristolu, koji nije sudjelovao u istraživanju.

Upozorio je ipak da “treba obaviti još puno provjera prije nego što sa sigurnošću budemo mogli kazati da psi uspijevaju s velikom pouzdanošću otkriti asimptomatske infekcije SARS-CoVom-2 u putnika u zračnim lukama i na željezničkim postajama.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.