Studentski sabor Hrvatskih studija pokrenuo blokadu nastave, podržao ih Vrdoljak

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Studentski sabor Hrvatskih studija izglasao je danas blokadu nastave na toj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu zbog ukidanja upisne kvote za Studij filozofije, a njegovi članovi su odmah nakon izglasavanja ušli u učionice na Hrvatskih studijima i bukom počeli ometati nastavu.

Studentski sabor zatražio je ostavku Uprave studija jer smatra da je protivno interesa studija pristala na odluku Sveučilišnog senata o ukidanju kvote za studij filozofije, iako je nadležno tijelo Hrvatskih studija donijelo odluku o upisu 15 studenata filozofije, rečeno je.

Studenti su izjavili da su prethodno iscrpili sve legalne mjere prije blokade, te da će ona trajati “do pobjede”, a svaki dan će tu mjeru produljivati na sjednici Studentskog sabora.

Ivan Vrdoljak podržao studente

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak u ponedjeljak je podržao studente i profesore u blokadi Hrvatskih studija.

“Koliko ja znam, ovo je treći put u šest mjeseci da policija dolazi na Sveučilište. To ne može biti normalno stanje, to nije normalno. Dajemo punu podršku studentima, blokadama. Dajte ljudi budite svjesni da se represijom, ignoriranjem i bježanjem od problema, problemi neće riješiti”, poručio je Vrdoljak.

20.01.2017., Zagreb - U Sredisnjem uredu HNS-a predsjednik strane Ivan Vrdoljak predstavio model otkupa INA-e. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dodao je kako je dominatna odgovornost na rektoru zagrebačkog Sveučilišta Damiru Borasu i ministru obrazovanja Pavi Barišiću. “Kad se zabije glava u pijesak, ne riješi se problem nego se izađe sa istinom i rješenjem. A ukidanje to nije”, rekao je Vrdoljak.

Bernardić: “I ministar plagijator dolazi s tog fakulteta”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako je blokada Hrvatskih studija samo dokaz neodrživog stanja u hrvatskoj znanosti.

“Kad se tolerira plagijatorstvo i to potiče kao ispravno u hrvatskom društvu, onda je rezultat na filozofskom”, rekao je Bernardić.

27.09.2016., Zagreb - Kandidat za predsjednika SDP-a Davor Bernardic predao je danas u sjedistu stranke svoju kandidaturu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dodao je kako problem ne mogu riješiti oni koji su ga i stvorili. “Podsjetimo da i ministar plagijator dolazi s tog fakulteta. To je lice i naličje svega onoga što se danas događa u hrvatskom obrazovnom sustavu, pogotovo znanosti i visokom obrazovanju”, rekao je Bernardić, kako prenosi Dnevnik.hr.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional