Studentski centar u Zagrebu otvara u petak dvije izložbe

Studentski centar (SC) u Zagrebu otvara u petak dvije izložbe, “…to Chaos?” autora Davora Preisa u Francuskom paviljonu, te “HRPA SC” Đorđa Jandrića u Galeriji SC.

Kako je najavljeno, radovi Davora Preisa svojim karakterom govore o stalnome i promjenjivom kružnom putu od reda do kaosa, kroz sagledavanje vlastite intime koje nam daje mogućnost odupiranja sve većem izvanjskom utjecaju kaosa.

“Vidimo jednostavan red grafike, jasan i saglediv na prvi pogled, potom bicikl, elementaran i jasan iz prvotne percepcije, ali složen u  procesu  nastajanja te naposljetku izložbu zaključuje video koji je autor snimio upravo u tijeku vožnje biciklom po gradu”, napominje se.

S izložbe “HRPA SC” iz SC-a  ističu zvučnu instalaciju u kojoj autor na 25 jezika izgovara istu tu riječ hrpa, ona započinje relativno sporim ritmom, prema sredini definiraju se kao organizirana kompozicija zvukova, koja se ubrzava, a riječi se sve više preklapaju te se pred kraj sve opet usporava.

Izložena su i dva nova fotografska autoportreta u boji koji su izvor zvukova instalacije Hrpa i referiraju na devet crno-bijelih od prije tridesetak godina na kojemu se vidi autora kao gnjevnog umjetnika koji vrišti kroz usta uobličena u trokut i krug.

“U autoportretima Đorđa Jandrića imamo osjećaj kako će nas očitost nesmiljena tijeka vremena progutati ili, bolje rečeno, usisati kroz njegova usta kruga i trokuta, a politički stereotipovi  stropoštat će se kroz njegov želudac u beskonačni bezdan zaborava”, ustvrdio je u predgovoru Dan Oki.

Izložba “…to Chaos?” ostaje otvorena do 17. studenog, a “HRPA SC” do 21. studenog.

Komentiraj