Studenti tražili smjenu ravnatelja SC-a, njemu produžen mandat: “Žalosno da neki ne mogu pogledati studente u oči”

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u srijedu je, na dan sjednice Upravnog vijeća Studentskog centra u Zagrebu, organizirao mirno okupljanje kako bi Upravi, radnicima i predstavnicima ministarstva ukazao na nezadovoljstvo studenata. Željeli su transparentima i rakijom pozvati na odlazak Mirka Bošnjaka u mirovinu i reći nešto o problemima koji traju godinama.

O pozadini inicijative studenata Zagrebačkog sveučilišta koji se protive produljenju mandata aktualnom ravnatelju Studentskog centra Mirku Bošnjaku, dugogodišnjem članu HDZ-ova ogranka na Pešćenici, pisao je Nacional u svom novom broju.

Predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu Ivan Pavao Boras, 45 minuta prije sjednice dobio je obavijest da se sjednica iz zgrade SC-a premješta u zgradu Rektorata na Kajzericu. “Zanimljivo da se 45 minuta prije sjednice mijenja mjesto održavanja, ali što je tu je. Žalosno da neki ne mogu pogledati studente u oči”, rekao je Boras okupljenima.

Mirku Bošnjaku na spomenutoj je sjednici produljen mandat na još godinu i pol dana. Boras je jedini, piše srednja.hr, glasao protiv. “Studenti su nezadovoljni prehranom, u hrani se svašta pronalazi. Nezadovoljni su i smještajem, preko 150 studenata svake se godine van natječaja stavlja unutar smještajnih kapaciteta i zakidaju se oni koji su zaslužili mjesto u domu. Studentski centar ne iskorištava 12 posto sredstava koji bi se trebali ulagati u studentski standard. Zbor dobiva svaki mjesec nekoliko prijava studenata na prehranu, a za smještaj su prijave uglavnom na početku godine kada i traju useljenja u domove. Nakon toga se studenti snađu pa više ni nema prijava”, naveo je Boras.

Dodao je da ova situacija traje godinama. “U prosincu smo pokušali u razgovoru s Upravom tražiti odlazak ravnatelja u mirovinu, no na kraju mu je produžen mandat. Studentskom zboru ponekad je teško jer se članovi biraju svake dvije godine pa kada se sve posloži i uđe u radni tok imamo nove izbore i nove članove. Studenti se žale, a to komuniciramo i s upravom Sveučilišta. Nadamo se da će se dogoditi odlazak u mirovinu, a ako ne nastavljamo dalje. Imamo i podršku velikog broja radnika koji ne žele izlaziti u javnost jer ih je strah za njihove poslove”, istaknuo je.

PLAĆAO KUHARA PRITVORENOG ZBOG DROGE? Studenti i zaposlenici traže smjenu ravnatelja SC-a

Bošnjak je, prije odlaska na sjednicu vijeća, rekao da nijedan prigovor studenta nikad nisu zanemarili. “I dalje stojimo na raspolaganju jer smo tu zbog studenata, a ne studenti zbog nas. Ja sam uložio veliku energiju da tu paradigmu promijenim”, objasnio je Bošnjak. Dodao je da je sve što je u posljednje vrijeme rečeno na njegov račun njemu motiv da SC bude još bolji.

Zaključio je da uvijek može bolje, no da ne postoji prigovor studenata na koji on ili njegovi suradnici nisu odmah reagirali, piše srednja.hr.

Karlo Hlača, član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Studentskog zbora na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti rekao je da ovaj prosvjed ne smatra napadom nego pokazateljem želje studenata da unaprijede standard najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj. ” Sve izjave koje daje SC i Uprava treba uzeti sa zadrškom i onda dalje nastaviti razgovor. Ravnatelj možda radi na unaprijeđenju, a možda je riječ o političkom izmotavanju. Cilj je unaprijediti studentski život i da više nemamo loše menze, prehranu ili domove. Često studenti nisu zainteresirani za ovakve događaje jer misle da se to njih ne tiče. Ali svi zajedno moramo raditi da to poboljšamo”, zaključio je Hlača.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner