Studenti su uspjeli pobijediti vladu u samo jednom danu

Patrik Macek/PIXSELL

Vlada će promijeniti pravilnik o porezu na dohodak, koji je stupio 2. siječnja na snagu, samo tri dana kasnije. Val studentskog bunta koji je izbio zbog smanjenja stope neoporezivih primanja za studente s 50.000 na 15.000 kuna uzrokovao je i nestabilnost na političkoj sceni.

Splitska i zagrebačka Mladež HDZ-a na svojem su Facebooku objavili podršku studentima. No, nakon objave teksta o tome na Indexu, zagrebački mladi HDZ-ovci svoju su izjavu uklonili s društvenih mreža.

U obranu studenata stao je i MOST, odnosno njihova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, također na Facebooku, a njen status je podijeljen čak i na službenoj stranici MOST-a, glavnog koalicijskog partnera HDZ-a u vladi.

Prikupljeno je više od 16.000 potpisa peticije u manje od pet sati. Ministarstvo financija i Porezna uprava na sastanak su pozvali predstavnike Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Nakon ekspresno zakazanog sastanka, zboraši su kolegama studentima uputili umirujuću poruku – sve je pogrešno shvaćeno, uskoro će porezna uprava objasniti o čemu se radi.

Porezna uprava u svojem priopćenju je navela da studenti više neće imati 50.000 kuna godišnjeg oslobođenja, kako je bila praksa proteklih godina, već 5.050 kuna mjesečnog oslobođenja. Godišnje otprilike 60.600 kuna, dakle značajno više od iznosa koji je bio prije.

Samo nekoliko sati nakon izbijanja afere ‘Uzmi studentu, daj uhljebu’, dio studenata (onih bliskih HDZ-u) primljen je u Ministarstvu financija. Potom su iz Porezne uprave najavili da će promijeniti tek doneseni pravilnik.

Komentiraj