Studenti Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu pozivaju na solidarnost sa zaštitarima koji patroliraju njihovim fakultetom, prenosi N1.

“Studenti, solidarizirajmo se s radnicima Sokol Marić zaštitarske tvrtke koji zadnjih tjedan dana rade na Filozofskom fakultetu, donesimo im pristupnicu za Sindikat zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti, čokoladu, gablec – u ponedjeljak u 11!

Studenti su oduvijek bili uz radnike i pomagali im u borbi za njihova prava. Zaštitari Sokol Marić koji trenutno borave na Fakultetu radnici su jedne od najugroženijih skupina, kojima se konstantno ugrožavaju radnička prava. Budući da je svima jasno da su oni najmanji krivci za novonastalu situaciju na Fakultetu, studenti su se odlučili susresti i upoznati s njima kako bi im pokazali da su svjesni njihove teške situacije i pozvati ih da se učlane u sindikat jer se jedino organiziranom borbom za prava može nesto postići. Radnička borba je i naša borba!”, navode studenti u pozivu na “sokolidarnost”.

Kako piše N1, studenti ističu kako 95 posto zaštitara danas radi za minimalac od 2.600 kuna, pa su primorani raditi prekovremene sate, odnosno 12 sati dnevno kako bi zaradili 3.500 kuna. Prekovremeni mjesečno iznose oko 100 sati. U radno vrijeme valja ubrojati još pola sata budući da moraju doći 15 minuta ranije kako bi izvršili predaju smjene, a i odlaze 15 minuta kasnije.

“Također, računajte i na putovanje pri čemu putni troškovi nisu plaćeni, kao ni regres, božićnice, bolovanja i ostali dodaci. Neke manje tvrtke daju za blagdane bon od 200 kuna, ali većina ništa. Radni uvjeti su očajni. Zaštitarske firme u principu iznajmljuju svoje radnike naručiteljima usluga, i tu prestaje briga firme prema vlastitim radnicima. Oni su prepušteni na milost i nemilost onima kod kojih rade. Sigurnost je također očajna – radnici u bankama nose pancirke kojima je istekao rok trajanja, a njihovo radno mjesto nije ni adekvatno postavljeno. Danas zaštitar nove cipele mora kupovati od svoje plaće, a dere ih za nekog drugog, a ne za sebe. Također, onemogućeno im je aplicirati na svoje zakonsko pravo od pola sata odmora na osam sati rada. U praksi, radi se po 12 sati bez prava na odmor i gablec – često nemaju ni gdje jesti. Radnici na portama znaju raditi na starim i polomljenim stolcima. Zaštitari se jednostavno nemaju kome obratiti za pomoć”, naveli su studenti.

Podsjetimo kako su zaštitari pozvani na fakultet nakon što je dekan Vlatko Previšić iz Fakultetskog vijeća izbacio studente, kako bi anulirao odluke tog tijela o odbijanju ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom te proceduru njegova opoziva.

“Na dnevni red Fakultetskog vijeća 22. rujna, kada se trebao dovršiti postupak razrješenja dekana Previšića i prije kojeg su Studentski zbor i studentski predstavnici tendenciozno raspušteni, stavljena je točka o participacijama, odnosno studentskim školarinama za ak. god. 2016/2017. ‘Učinimo sramotu još sramnijom tako što ćemo je učiniti javnom’. Vidimo se na Plenumu”, navodi se u pozivu na plenum.

Komentiraj