Studenti Ekonomije traže razrješenje predsjednika Studentskog zbora Marina Ćuka

Nakon što je Nacional pisao da se izbori za novog dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održavaju u nikad dramatičnijim okolnostima studenti tog fakulteta, njih 19 koji čine većinu u aktualnom sastavu Studentskog zbora, zatražili su razrješenje predsjednika Studentskog zbora Marina Ćuka. Nacional je prošlog tjedna objavio šokantnu prepisku i svjedočanstva u kojima su se studenti požalili da pojedini profesori na njihova predstavnika vrše pritisak te su se pojavile ozbiljne sumnje da je riječ o pritisku politički eksponiranih pojedinaca bliskih vrhu vladajućeg HDZ-a. U tom kontekstu spominjalo se čak i ime Davora Filipovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba na prošlogodišnjim izborima, inače izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu.

Studenti sada traže razrješenje predsjednika Studentskog zbora Marina Ćuka zbog, kako navode, kršenja Statuta Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prekoračivanja ovlasti u obnašanju dužnosti te narušavanja ugleda Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Također, u svom zahtjevu, podnesenom 5. veljače, traže sazivanje sjednice Studentskog zbora u roku od osam dana ili će u protivnom sami sazvati sjednicu. Traže da se, sukladno Statutu, na toj sjednici glasuje o potvrđivanju odluke Studentskog zbora o imenovanju studentskih predstavnika u Fakultetsko vijeće te da se u slučaju nepotvrđivanja “uzme da odluka nikad nije ni donesena.”

Fakultetsko vijeće u širem smislu koje bira novog dekana ima 225 članova, a od toga 15 posto članova, odnosno njih 34, moraju biti studentski predstavnici. Ti su predstavnici birani čak dvaput, a prema tvrdnjama Nacionalovih izvora oba puta u potpuno netransparentnim uvjetima.

Ponovljene izbore odradio je novi predsjednik Studentskog zbora Marin Ćuk, inače student pete godine koji je, navodno pod prijetnjama, proveo netransparentan izbor 34 studenata koji će sudjelovati u izboru novog dekana. Naime, Ćuk je ne svoju ruku, samoinicijativno, promijenio spisak studenata s prijašnjeg, također netransparentnog izbora na kojem je za predstavnike u Fakultetskom vijeću bilo istaknuto samo 50 kandidata, a svojim se je kolegama požalio da je na to bio prisiljen jer mu se prijetilo da nikada neće završiti fakultet. Nacionalovi sugovornici s Ekonomskog fakulteta tvrde kako je indikativno da je jedan od profesora Marina Ćuka na petoj godini i Davor Filipović, ali nisu otvoreno rekli je li upravo Filipović i zaprijetio Ćuku. Nacionalovi izvori također smatraju posebno indikativnim to što su na novom popisu studentskih predstavnika i studenti N.B.Č. i P.P. “Prvi je unuk Tomislava Čuljka, a drugi sin ili nećak Drage Prgometa”, tvrdi Nacionalov izvor.

Studentski zbor uputio je Dekanatu 27. siječnja “Molbu za ispitivanje procedure izbora predstavnika studenata u Fakultetsko vijeće u širem sastavu”. Tu molbu je imenom i prezimenom potpisalo 19 studenata koji predstavljaju većinu članova u aktualnom sazivu Studentskog zbora. Nacional je od Dekanata Ekonomskog fakulteta tražio očitovanje o zahtjevu studenata za raspisivanjem novih izbora studentskih predstavnika, kao i o navodnim pritiscima i prijetnjama na studente, ali ni nakon tjedan dana njihov odgovor nije stigao.

Sada pak studenti traže razrješenje predsjednika Studentskog zbora.

 

 

U ratu za novog dekana prijetili šefu Studentskog zbora: ‘Rekli su mi da neću završiti faks ako to ne napravim’

Komentiraj