U emisiji “Poligraf” Hrvatskog radija danas su gostovali bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić, stručnjak za sigurnost Bono Marjanović i umirovljeni profesor Pravnog fakulteta i Policijske akademije Petar Veić. Osvrnuli su se na skandaloznu plačku u sjedištu zagrebačke policije.

Joško Morić uvjeren je da, prema neslužbenim informacijama koje su javnosti poznate, cilj pljačke nisu bili ni novac ni zlato, već neki puno viši interesi.

“U financijskom smislu taj plijen nema nikakvu vrijednost jer se pretpostavlja da se uz novac nalazila i potvrda s podacima o brojevima novčanica”, smatra Morić, a dodao je i da se ono što je opljačkano nije smjelo ondje nalaziti.

Prema njegovu mišljenju ovom je pljačkom diskreditiran sustav, dokazana je nedjelotvornost sustava i nužno je bilo da odgovornost snosi vrh policije.

Marijanović: Interesi puno veći nego vrijednost

Suprotnog je mišljenja profesor Veić.

“Čelnici policije nisu trebali biti smijenjeni dok im se ne dokaže krivnja i odgovornost. Hrvatska nema profesionalni policijski aparat. Profesionalci ne daju ostavke, ostavke daju političari”, izjavio je Veić.

Istaknuo je i da bi bilo skandalozno kad bi ova pljačka imala nekakvu političku pozadinu.

Bono Marijanović rekao je da će osim čelnika odgovornost snositi i osobe koje su bile dežurne u vrijeme događaja, a potvrdio je i da su pokrenuti disciplinski postupci protiv nekih osoba. Smatra da su interesi puno veći nego vrijednost koja je odnesena te da se nijedan vanjski počinitelj ne bi drznuo to učiniti bez unutarnje potpore.

Komentiraj