Od 1. siječnja sljedeće godine naknada za obnovljive izvore energije (OIE) koja je dio svakog računa za električnu energiju povećat će se sa sadašnjih 3,5 lipa na 12 lipa po kilovatsatu(kWh).

To znači da će računi za struju kućanstva prosječne potrošnje od 3000 kWh godišnje porasti za 30-ak kuna na mjesec. Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić u posljednje vrijeme uvjerava javnost kako do tog poskupljenja neće doći i da će smisliti model kako će ga anulirati. Ministar Panenić navodi da se to može postići smanjenjem PDV-a na struju ili razgovorom s opskrbljivačima električnom energijom i regulatorima, dakle smanjenjem cijena struje. Kako piše Večernji list, nn pri tome optužuje bivšu Vladu, odnosno ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da je odluka o tome donesena za njegova mandata.

Vrdoljak kaže kako je za vrijeme njegova mandata ta naknada već povećana sa 0,5 na 3,5 lipa, ali je to povećanje tada kompenzirano snižavanjem cijene struje od 10 posto. Ističe da je ove godine ta naknada trebala biti povećana na sedam lipa, ali nije, kako kaže, zbog nerada Panenića koji je sad mora povećati na 12 lipa. Vrdoljak je također kazao i da je povećanje naknada za OIE neminovno, ali da je s time trebalo ići postupno, piše Večernji.

 

Komentiraj