Stručnjak za sigurnost: “Jugoslavenska kriza nastala je na Kosovu, tamo će i završiti”

Mirko Bilandžić, stručnjak za sigurnost, komentirao je posljednje napade na Moskvu, situaciju u Ukrajini kao i previranja na Kosovu.

Komentirajući napad dronovima na Moskvu Mirko Bilandžić je rekao: “To je brutalan rat koji cijelo vrijeme ima nove trenutke, a ovo je sigurno novi trenutak. U vojnom smislu rat nema veliku važnost, ali u psihološkom i političkom ima. Još ne znamo tko zaista stoji iza tog napada. Ako bi išli u povijest, našli bismo dokaze da se može raditi i o nečem drugom. Rat je došao u Moskvu. Ima indicija da Ukrajina stoji iza toga, oni imaju sposobnosti za tako nešto. To je dokaz dolaska rata u Moskvu”.

Ističe da je pomoć SAD-a i Velike Britanije u najvećem opsegu očekivan te da će nastaviti pomagati jer ne žele dozvoliti “takvo agresivno ponašanje”.

Komentirao je odnos SAD-a i Kine te postavljanje novog svjetskog poretka.

“Ovaj rat je prekretnica koja cementira novi tip poretka, svijet se mijenja i to nema veze samo s ruskim narativima i Putinovim obrazloženjem ove besmislene agresije, ali mi više nismo u unipolarnom svijetu s dominacijom Amerikanaca. Ukrajinska kriza je centralna točka zadnjih 10 godina u odnosima Rusije i SAD-a. Imamo drugi tip hladnog rata, u ekonomskom smislu – američko-kineski. Niz je nezadovoljnih država tim poretkom pa se priklanjaju antiamerikanizmu. Kina nije osudila rusku agresiju, ali nije ni bezuvjetno stala uz nju. Rusija je prekršila svetinju za kinesko shvaćanje politike, a to je teritorijalni integritet. Ne vjerujem u slučajne strateške poteze”, pojasnio je.

Dotaknuo se i izjave ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, da je Kosovo izuzetno zapaljiv teritorij:

“To je nesporno. Jugoslavenska kriza je nastajala na Kosovu i ona će tamo završiti. Najkriznija točka je pitanje odnosa Srbije i Kosova koja dodatnu dimenziju dobija u ovom globalnom previranju. Pojam jugoistoka Europe je interesna zona Rusije, moguć je izvoz te krize i na ovo područje. Rekao bih da je to cijelo vrijeme krizno žarište i to neće prestati. Što se tiče sporazuma, to je riješeno prije deset godina. Desetljećima ondje ne postoji popis stanovništva, dramatične su razlike u procjenama. Istovremeno se događaju izbori bez legitimiteta jer Srbi bojkotiraju. To je samo povod za nešto što je objektivno krizno žarište. U ovoj novoj situaciji postoji i pritisak Zapada prema kosovskim elitama na vlasti”, piše N1.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner