Stručnjak za sigurnost hrane Marijan Katalenić u utorak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a Ministarstva poljoprivrede i pvećanje naknada za inspekcijski nadzor s 90 na 2.000 kuna.

Katalenić kaže da, gledajući na posljedice, priprema propisa nije bila dobra. “Inspekcijski je nadzor pojačan i proširen i za neke druge vrste voća i povrća koje nisu kontrolirane. Da bi se ta mjera poduzela, morala bi postojati nekakva statistička obrada koja bi pokazala da postoji uvoz robe iz trećih zemalja koja je lošije kvalitete, a takvi podaci nisu pratili izlaz pravilnika”m rekao je dodajući da je trebalo doći i do pripreme javnosti i partnera, drugih zemalja.

Naglašava kako Hrvatska ima ima autonomno pravo uvesti određene veće naknade za inspekcijski nadzor ako postoji razlog, te je sigurno da će poistojati protumjere. “Stalno se priča o povećanju kvalitete voća i povrća da bi se zaštitio potrošač, no mislim da to ovdje nije slučaj jer se to ne radi takvim mjerama jer one idu samo na zadovoljavanje određenih administrativnih potreba, a ne zaštitu potrošača koja je u EU propisana kroz standarde zdravstvene ispravnosti i tako ga štite od direktne ugroze zdravlja od štetnih sastojaka koji bi se nalazali u hrani”, ispričao je.

Navodi i kako se radi o jednoj administrativnoj mjeri koja nije dobro PR-ovski odrađena i da će trebati vremena da se politika opet vrati u normalne odnose. Također, ne smatra da se ide na ruku domaćim proizvođačima. “Moguće je da je to tendencija, ali ako stavite određeni namet – tko bi ga platio? Hrvatski potrošač jer se cijena mora na neki način naplatiti. Mislim da su u ovom slučaju kroz čuvanje kvalitete prozvodnje i potrošača krije jedna odluka koja nije dobro odrađena i da bi o njoj trebalo razmisliti te smiriti situaciju na tržištu”, poručuje.

Katalenić je rekao i kako je ministar Tomislav Tolušić pokrenuo određene teme oko poljoprivrede i sigurnosti hrane. “Administracija unutar Ministarstva je zakazala koja nije na pravi način objasnila svim sudionicima o čemu je riječ, a slično je i s nekim drugim pravilnicima gdje se uopće nije objasnilo osnovnu misao vodilju, cilj svih tih akcija”, zaključio je.

Komentiraj