Stručnjak za radno pravo: “Obvezne covid potvrde u zdravstvu mogle bi uzrokovati otkaze”

Od 1. listopada u sustav zdravstva i socijalne skrbi uvode se obvezne covid potvrde za dolazak na posao.

Vili Beroš o covid-potvrdama: “Bolje od tog prijedloga, barem za sada, nemamo”

Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kažu da su spremni zaštititi članove uzrokuje li ta mjera otkaze zaposlenima, javio je rtl.hr.

“Mi to možemo shvatiti na neki način i prijetnjom otkazom s tim da smatramo da ministar nema nikakvih argumenata i nema zakonske podloge za ovakvu izjavu. Ukoliko do nečega takvoga dođe, sigurno ćemo znati obraniti naše članove pravnim putem”, kazao je Stjepan Topolnjak, predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Stručnjak za radno pravo Krešimir Rožman kaže da Stožer još nije donio nikakvu odluku, no ako to učini, to bi moglo dovesti do izvanrednog otkaza. “Radnici koji neće imati takvu potvrdu, neće moći ući. Ako neće moći ući, neće moći raditi. Ako netko ne dolazi na posao iz razloga koji nije opravdan, a ovo se ne bi smatralo opravdanim, to može biti razlog za otkaz ugovora o radu”, tvrdi Rožman.

Rožman smatra da bi pravno bolje rješenje bilo kada bi se umjesto odluke Stožera donio zakon koji bi regulirao ovo pitanje. No, iako je Ustavni sud dosad potvrđivao odluke stožera, pitanje ustavnosti ove odluke moglo bi se postaviti.

“Može se ponovno za tu odluku zatražiti ocjena ustavnosti jer je to nova odluka, različita sadržajno od onih prethodnih”, kazao je Rožman.

Komentiraj