STRUČNJAK UNESCO-a: “Srbija jedina u Europi uvodila restrikcije da ojača autokratsku vlast”

Srbija je jedina zemlja u Europi za koju nema nikakve sumnje da je zbog epidemije uvodila restriktivne mjere kako bi ojačala autokratsku vlast, izjavio je za N1 Vojin Rakić, voditelj europskog odjela UNESCO-ove katedre za bioetiku.

Objasnio je kako je to ustanovila komparativna analiza UNESCO-a o reakcijama svih europskih zemalja na pandemiju.

U velikoj većini europskih zemalja mjere su bile proporcionalne opasnosti i nisu uvođene radi represije i restrikcija ljudskih prava i sloboda, ali za Srbiju “nema nikakve sumnje da je to činila radi jačanja autokratske vlasti”.

“Srbija iskače u negativnom kontekstu. Počelo je proglašenjem izvanrednog stanja u ožujku, za koje mnogi pravnici smatraju da je bilo nezakonito i tihi državni udar”, objasnio je Rakić.

Tada je, podsjeća, donesena i mjera da se izvještavati o broju oboljelih i preminulih može samo iz jednog centra. Kasnije su mediji objavili da se vode dvostruke evidencije, što još nije demantirano: točna, u koju ima uvid nekoliko ljudi iz Kriznog štaba i premijerka i predsednik, i podaci koji se plasiraju građanima. “To se nigdje nije dogodilo”, kazao je Rakić.

I u drugim zemljama postoje razlike u računanju broja preminulih, ali “to su razlike od nekoliko postotaka”, dok je u Srbiji “razlika tristo posto”. “Strahovite su diskrepancije”, tvrdi stručnjak UNESCO-a.

Ključna je pogreška, tvrdi, “što nije struka odlučivala, nego je bila podređena željama političkih aktera”. To je “loš znak”, tvrdi.

Rakić je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na dijalog “u kojem bi mu iznio gdje je sve napravljena greška u upravljanju krizom, podatke o dvostrukim evidenicijama, izborima, o tome što je odgovornost za smrt desetina ili stotina ljudi.” “Ja sam se čitavog života bavio znanošću, a on politikom. Neka se suoče nauka i politika, da pa vidimo kamo će to odvesti”, rekao je Rakić pozivajući liječnike da peticijom zatraže da o mjerama protiv pandemije “odlučuje zdravstvena struka, a ne politika”.

Komentiraj