Stručnjaci Vijeća Europe zabrinuti zbog represije u Turskoj

Pixabay

Čistke koje turska vlast provodi nakon propalog pokušaja državnog udara u srpnju prekoračuju granice utvrđene turskim ustavom i međunarodnim pravom, ocijenili su u petak stručnjaci Vijeća Europe.

Ti stručnjaci napose kritiziraju otpuštanje desetaka tisuća državnih službenika.

Turska je nedvojbeno bila žrtva “opasne vojne urote” i zato je imala “dobre razloge” za uvođenje izvanrednog stanja, ističu stručnjaci za ustavno pravo, članovi Venecijanske komisije u toj paneuropskoj organizaciji.

No s obzirom na brzinu kojom su provedene masovne čistke državnih službenika nije se mogao poštovati “minimum proceduralnih jamstava”, upozorili su.

“Takve državne čistke neodoljivo podsjećaju na samovolju”, ocijenili su europski stručnjaci.

Državni službenici su otpušteni – a nisu privremeno smijenjeni – u postupcima kojima se nije pristupalo pojedinačno i na koje, čini se, nema prava žalbe. Isto tako, neke su organizacije raspuštene, umjesto da se nad njima uvede privremeni nadzor države, napominju također.

Venecijanska komisija je usto nezadovoljna zbog toga što optužnice turski vlasti protiv državnih službenika, napose zbog njihove navodne povezanosti s mrežom imama Fethullaha Guelena – kojeg Ankara smatra organizatorom neuspjela državnog udara – nisu dovoljno obrazložene.

Tako se neke pojedince progoni premda nisu “izrazito povezani” s Guelenovim pokretom, drži Vijeće Europe.

“Čak i ako dopustimo da su neki članovi Guelenova pokreta sudjelovali u državnom udaru”, to ne znači da su krivi “svi koji su dosad bili u kontaktu s tom mrežom”, poručuju stručnjaci.

Komentiraj