STRUČNJACI “Naše sigurnosne službe trebale znati gdje se nalazi Todorić”

HINA / Dario GRZELJ

Pravni stručnjak Ivo Farčić u nedjelju je za Novu TV komentirao slučaj Ivice Todorića, za kojim je DORH raspisao tjeralicu. Ivica Todorić, osnivač posrnulog koncerna Agrokor, preko svog je bloga poručio da će se u Hrvatsku vratiti – kada skupi dokaze da nije kriv. Najave prikupljanja dokaza za Farčića znače da Todorića u pokrenutom procesu ništa nije zateklo nespremnog te da preko svojih blogova i dalje ‘diktira tempo cijelog slučaja’.

“Ukoliko priprema dokaze ne priprema ih on. Iz svega je jasno da iza sebe ima prilično dobru ekipu i odvjetnika, i financijaša i PR-ovaca. Kad bilo što govori on daje sliku sebe kao osobe koja se protivi gonjenju, a istovremeno ni na koji način ne zatvara vrata za dijalog”, kaže Farčić.

Ustavni stručnjak Mato Palić, pak, kaže da Todorićeve tvrdnje da su mu teško povrijeđena ljudska prava ne mogu završiti na Europskom sudu za ljudska prava sve dok Todorić kršenje ne dokaže u Hrvatskoj. “Mora iskoristiti sredstva pravne zaštite koja postoje u kod nas u Republici Hrvatskoj, žalbu i u konačnici ustavnu tužbu”, kazao je Palić.

Točna lokacija Ivice Todorića i dalje je nepoznata, iako postoje informacija da bi se mogao nalaziti u Londonu ili Švicarskoj. Ako se Todorićeva lokacija ne pronađe, raspisat će se Interpolova crvena tjeralica ili Europski uhidbeni nalog. Da su službe već trebale znati gdje se nalazi, smatra Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i kriminalistiku.

“Mislim da su naše sigurnosne službe trebale znati gdje se nalazi ta osoba, izvidi se provode već niz mjeseci, kada je propisan istražni zatvor isto je prošlo već nekoliko dana i nije bilo razloga da se ne zna gdje je osoba”, poručuje Cvrtila.

Komentiraj