Stručne službe utvrdile su da dijete nije trebalo vratiti u biološku obitelj

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je za HRT kako je upravni nadzor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike utvrdio da su stručni radnici učinili propust u slučaju dvoipogodišnje djevojčice koja je preminula nakon što je pretučena u obitelji.

Barilić je dodala kako je samim tim odgovoran i ravnatelj ustanove u Novoj Gradiški. Barilić je naglasila kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji. Poručila je da će Komora utvrditi jesu li socijalna radnica i psihologinja pogriješile, odnosno jesu li radile po pravilima struke. Kazala je da se nada da će rezultati stići što prije.

Barilić je rekla da postoji skup faktora na koje treba obratiti pozornost da se djeca iz udomiteljski obitelji vrate u svoju biološku obitelj. “Tu se radi o okolnostima od strane roditelja, ali i o okolnostima od strane djeteta”, istaknula je.

Dodala je da se procjenjuje kakav je odnos roditelja i djeteta, je li utvrđeno nasilje u obitelji dok je dijete bilo kod udomitelja, je li u to vrijeme bilo problema s ovisnošću ili ih ima još uvijek.

Barilić je rekla kako su okolnosti od strane djeteta vrlo bitne, recimo je li dijete stvorilo čvrstu emocionalnu vezu s udomiteljskom obitelji, te što znači za dijete povratak u biološku obitelj.

Građani se opraštaju od djevojčice: “Voli te tvoja majka – cijela Hrvatska”

Komentiraj