Strože epidemiološke mjere i na otoku Korčuli

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je u četvrtak od Nacionalnog stožera civilne zaštite proširenje obuhvata epidemioloških mjera koje su prethodno bile na snazi na širem dubrovačkom području, u dolini Neretve i na Pelješcu sada i na sve jedinice lokalne samouprave na otoku Korčuli.

Kako je priopćio lokalni stožer, odluka je donesena nakon sjednice sukladno preporuci Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i nakon održanih sastanaka s čelnicima jedinica lokalne samouprave s Korčule.

“U dolini Neretve i na Korčuli imamo rast 14-dnevne incidencije, a ako gledamo posljednjih sedam dana po kumulativnoj incidenciji ta područja su već pretekla šire dubrovačko područje. Primjerice, na predjelu od Stona do Dubrovnik najgori dan je bio 7. ožujka, a od tada do danas imamo pad od 30 posto. U istom razdoblju pak u dolini Neretve smo imali rast od čak 1600 posto, a na Korčuli 400 posto. Ako gledamo općinu Konavle koja je bila veliko žarište, od 4. ožujka kada su imali najviše slučajeva do danas imamo pad od čak 75 posto. Prema tome, jasno je da mjere koje predlažemo imaju učinka” rekao je doktor Lakić te dodao kako trenutno na jugu Hrvatske prevladava britanski soj COVID-19 koji se brže i lakše širi”, poručio je ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić.

Predložene epidemiološke mjere ne odnose se na otok Mljet i Lastovo, koji trenutno nemaju niti jedan zabilježen slučaj zaraze koronavirusom.

Mjere će u Gradu Korčuli te Općinama Smokvica, Lumbarda, Vela Luka i Blato stupiti na snagu u petak, 2. travnja i trajati do 11. travnja kada će Stožer CZ DNŽ ponovno razmotriti epidemiološku situaciju. Stožerima civilne zaštite jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije naloženo je provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera.

Komentiraj