Štromar uvjeren da će se naći novca za povećanje plaća u obrazovanju

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u Dnevniku Nove TV je kazao kako je uvjeren da će se pronaći rješenje i osigurati novčana sredstva za povećanje plaća u obrazovanju.

“Djelatnici u obrazovanju su zakinuti već dugo u koeficijentima. Imali smo više od 20 uredbi i oni stvarno sad zaslužuju da dobiju sredstva. Reforma je u svim školama, napravili smo nešto što se nije vjerovalo da će se napraviti, sada stvarno zaslužuju da dobiju sredstva”, poručio je Štromar, dodavši da je siguran da će nastavnici moći “jednostavnije, kvalitetnije i bolje podučavati našu djecu”.

Štormar je izjavio i kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u četvrtak, do 16 sati zaprimilo 3706 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, naglasivši da je to 700 više nego prošle godine. Subvencije stambenih kredita smatra pogođenim modelom i pravom demografskom mjerom, kazavši kako će oni koji su riješili stambeno pitanje ostati u Hrvatskoj.

“Moramo pronaći rješenje za najam stanova i omogućiti mladima da biraju. Krediti su dobri i subvencije, ali najam stanova je slijedeći model kojeg moramo kvalitetno osmisliti i realizirati”, smatra Štromar, koji je najavio kako će stambeno pitanje mladih rješavati zajedno s jedinicama lokalne samouprave, gradovima i državom te kako će se graditi stanovi za najam za deficitarna zanimanja.

“Izmijenili smo zakon o POS-u, gdje smo omogućili i najam za deficitarna zanimanja. Poslali smo upute svim jedinicama lokalne samouprave, svim bolnicama, obrazovnim institucijama da nam kažu svoje potrebe i prema njima ćemo graditi stanove”, rekao je ministar graditeljstva.

Što se tiče pitanja zagrebačkog GUP-a, Štromar je kazao kako će “na kraju odlučiti politika”.

“Politika će na kraju odlučiti, ali ako je sve zakonski, onda tek politika odlučuje u Skupštini. Skupštinari će reći žele li takav razvoj prostora. Ministarstvo će odraditi sve po zakonu i stručno”, zaključio je Štromar, dodavši da političkog pritiska od strane premijera neće biti.

Komentiraj