ŠTROMAR “Prijave za subvencionirane kredite još tri tjedna”

HINA/ Edvard ŠUŠAK

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izjavio je u ponedjeljak da se rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita produžuje još tri tjedna, kazavši da ukupno očekuje više od 1.500 zahtjeva, što je ipak manje od njegovih prvotnih procjena.

Na pitanje novinara o “kratkom” roku od dva tjedna za podnošenje zahtjeva kod Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), što po nekim ocjenama dovodi do povišenja cijena nekretnina, Štromar je kazao da je to minimalni rok, jer natječaj ne može biti otvoren “non-stop”.

Kaže da je minimalan rok poruka građanima da imaju vremena za pronalazak nekretnine, banke te potpisivanje predugovora i ugovora, ocijenivši kako je to u dva tjedna rješivo.

“Mi ćemo vrlo brzo utvrditi kada je maksimalan rok, a to će biti još tri tjedna. Bit će identično kao i prošle godine, pet tjedana”, rekao je Štromar u izjavi novinarima nakon predstavljanja publikacije “Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.-2017.”, koju je po narudžbi ministarstva graditeljstva izradio Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

Upitan je li u ova dva tjedna očekivao više zahtjeva, odgovorio je da je očekivao kako će biti puno zahtjeva, da je u komunikaciji s bankama i građanima, a kako svakako očekuje više od 1.500 prijava.

Na primjedbu novinara da je ranije rekao da očekuje više od dvije tisuće zahtjeva, Štromar je ponovio da su očekivanja da će biti više od 1.500 prijava.

“Moramo znati da, kada je prošle godine bio otvoren natječaj, prije toga nekoliko godina nije bilo nikakve mogućnosti riješiti stambeno pitanje”, kazao je Štromar.

Podsjetimo, APN je prije dva tjedna započeo primati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a ministar Štromar je tada kazao da očekuje više od dvije tisuće zahtjeva.

“Planirali smo na način da smo osigurali dovoljno sredstava, a svi oni koji se jave u sljedeća dva tjedna sigurno će dobiti subvenciju. Ovo godine je sve puno jednostavnije i siguran sam da će biti više od dvije tisuće zahtjeva”, poručio je tada Štromar.

Tada je ocjenio da su za razliku od pošle godine gužve prvi dan izostale zbog boljeg planiranja i analiziranja situacije.

APN je u petak objavio kako je dosad zaprimio 1013 zahtjeva. Inače, do 29. siječnja ove godine u Hrvatskoj je odobreno 2.328 subvencioniranih stambenih kredita, od toga 1.689 za kupnju stana, 463 za kupnju kuće, i 176 za izgradnju kuće.

Osim modela subvencioniranja stambenih kredita, kojim je s današnjim danom više od 3.333 obitelji riješilo ili će riješiti stambeno pitanje, Štromar je podsjetio i na model društveno poticane stanogradnje (POS), kojim je izgrađeno više od osam tisuća stanova, “a tisuće stanova su u pripremi”.

Ponovio je da će se izmjenama zakona nastojati spriječiti preprodaja i iznajmljivanje POS-ovih stanova, a oni koji će to i dalje činiti, kredit za stan će im odmah doći na naplatu.

Kada je riječ o analizi EIZ-a, kazao je da je ona važna jer služi za shvaćanje procesa na tržištu nekretnina, a kako bi u budućnosti mogli bolje i kvalitetnije planirati. Ističe da joj je cilj da ne dolazi do “balona” na tržištu nekretnina, koji mogu izazvati krizu i u cijelom gospodarstvu.

Niječno je odgovorio na pitanje novinara hoće li analiza biti jedna od podloga za uvođenje poreza na nekretnine, a upitan hoće li uopće doći do uvođenja tog poreza, kazao je da ga u ovom mandatu Vlade sigurno neće biti jer nismo spremni.

Dodao je kako se oni bore (HNS op.a.) za porez na ukupnu imovinu, a tek će se vidjeti kada će doći vrijeme za porez na nekretnine.

Komentiraj