Štromar objasnio nova pravila Zakona o najmu stanova

HINA/ Denis CERIĆ

Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar u Dnevniku HRT-a komentiao je izmjene Zakona o najmu stanova. Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog kojim se, nadaju se – rješava spor između vlasnika stanova oduzetih u bivšoj državi i zaštićenih najmoprimaca koji u njima žive.

“Pred nama je prijedlog zakona i ja sam siguran da će biti donesen u nekom sličnom obliku pošto je ovo tek prvo čitanje do početka ljeta. Tako bi vlasnici koji su stvarni vlasnici mogli raspolagati svojim stanovima točno za pet godina, sredinom 2023. godine”, izjavio je Štromar.

Dodao je da će zaštićeni najmoprimci morati izaći iz stanova, no da će tada država stati iza njih i morati im pronaći adekvatni smještaj. “Oni će imati pravo prvenstva na stanove iz POS-a, jedinica lokalne samouprave, državne stanove. A onda će im država još pet godina omogućiti subvencioniranje ukoliko oni neće moći plaćati tržišnu najamninu. Mi ćemo morati uložiti 47,5 milijuna kuna iz državnog proračuna za to”, kazao je Štromar.

Dodaje i kako ne strahuje od deložacija, jer će sve biti na temelju zakona i dogovora. Komentirao je i prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu. “Ovo je tek prvo čitanje, i sve konstruktivne ideje će biti prihvaćene. Razgovarat ćemo sa svima, imamo vremena i ja mislim da moramo donijeti taj zakon i uskladiti ga sa svim direktivama i zakonodavstvom u Hrvatskoj”, rekao je HNS-ov ministar.

Komentiraj