ŠTROMAR: “Garantiram da će svi kojima je stan potreban, dobiti kredite”

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar obećao je da neće biti zloupotreba POS-ovih stanova, te zagarantirao pravednog nove runde dijeljenja poticaja, pišu u petak Vijesti.hr.

Upitan hoće li stanove uistinu dobiti oni kojima je on potreban, tko nema drugog način za doći do nekretnine odgovara: “Garantiram. U zadnjih mjesec dana ima jedna ljaga na POS i subvencije, ali moramo to riješiti i drago mi je da se na kraju otkrilo da ima problema, kako bi ih mogli rješavati. Sad je upravni nadzor u APN-u, kao i USKOK. Radimo na utvrđivanju kako se uopće dogodilo da stanove dobiju oni kojima stanovi nisu potrebni. Kad to utvrdimo, potrudit ćemo se pomoći onima kojima uistinu trebaju ti stanovi, a to su najčešće mladi ljudi, koji teško mogu riješiti stambeno pitanje”, kazao je Štromar.

Dodao je da na raspolaganju imaju dovoljno novaca te naglasio da svi koji se prijave s potrebnom dokumentacijom će kredit i dobiti. “Natječaj će biti otvoren osam radnih dana, bit će dovoljno vremena. Tko neće uspjeti, ima redovan natječaj u rujnu. Kako bismo izbjegli velike navale, pokrenuli smo dva natječaja u godini”, objasnio je.

Odgovorio je i na pitanje osjeća li odgovornost zbog činjenice da su APN-ove mjere zaslužne za poveći rast cijena nekretnina na tržištu. “Mi radimo analize tržišta nekretnina, napravio nam ih je Ekonomski institut za razdoblje od 2012. do 2017., a sad smo i napravili za 2018. Gdje je rast broja noćenja, tamo je i rast cijena nekretnina. Zato smo dali veće subvencije, od 51 posto, u općinama i gradovima gdje je indeks razvijenosti manji, a samo 30 posto gdje je veći. Puno više kredita bilo je prošle godine u manje razvijenim područjima”, zaključio je ministar graditeljstva.

Komentiraj