Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić, osvrnuvši se na nedavni napad na liječnika u Osijeku, zatražila je stvaranje zakonskih pretpostavki za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja od nasilja.

“Ponukani najnovijim događajima u Osijeku dužni smo reagirati da se nađe zakonodavno pravni okvir za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja. Podsjećam, pacijent u apstinencijskoj krizi je napao liječnika i medicinsku sestru, a nakon što je savladan policija je podnijela prekršajnu prijavu i protiv liječnika i protiv pacijenta s tim da se pacijent vratio ponovno u ambulantu i pokušao doći do ormarića s narkoticima. Prijavljen je i liječnik i pacijent, i dok je u medijima izišlo ime liječnika, pacijent je naveden samo inicijalima”, rekla je Strenja Linić nakon stanke koju je zatražila na početku saborskog zasjedanja.

Kaže kako se liječnici boje stvaranja dodatnih problema pa ih često i ne prijavljuju

“Ne smijemo okretati glavu jer je pitanje kad će se desiti i smrtni ishod za nekog od njih”, upozorila je zastupnica Strenja Linić.

Između ostaloga, Most predlaže novu zakonsku odredbu u Kaznenom zakonu po kojoj onaj tko doktora medicine, dentalne medicine ili zdravstvenog radnika spriječi ili onemogući u obavljanju posla može biti kažnjen zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Komentiraj