Streaming platforme obezvrijeđuju filmsku umjetnost, tvrdi Martin Scorsese

Martin Scorsese, jedan od najvećih živućih svjetskih redatelja, napisao je za Harper’s Magazine esej o slavnom talijanskom redatelju Federicu Felliniju u sklopu čega se dotaknuo utjecaja streaming platformi kao što su Netflix i Apple+ na budućnost filmske industrije. Po njemu, streaming platforme obezvrijeđuju filmsku umjetnost.

„Filmska umjetnost je sustavno obezvrijeđena, marginalizirana, omalovažena te reducirana na najniži zajednički nazivnik a to je ‘sadržaj’“, napisao je Scorsese koji je objasnio kako se prije 15 godina izraz „sadržaj“ koristio kada se na ozbiljan način razgovaralo o kinematografiji i to nasuprot izraza „forma“. „A onda, malo po malo, taj su izraz počeli koristiti ljudi koji su preuzeli medijske kompanije, većinom oni koji ne znaju ništa o povjesti umjetničkog izraza, niti ih nije briga da bi trebali znati nešto o tome“, ustvrdio je Scorsese koji dodaje kako se sada „sve pokretne slike“ jednako vrednuju, bilo da je to „Film Davida Leana, video s mačkom, reklama na Super Bowlu, nastavak filma o superheroju ili epizode neke serije“. „To nije povezano s kino iskustvom već sa gledanjem kod kuće, na streaming platformama, koje su došle kako bi preuzele iskustvo gledanja filma u kinima“, poručio je Scorsese. On priznaje da je s jedne strane za redatelje, uključujući i njega samog, dobro da postoje streaming platforme, vjerojatno misleći na to da su samo platforme spremne uložiti na stotine milijuna dolara u snimanje filmova. S druge strane, smetaju mu algoritmi streaming platformi koji predlažu gledatelju da gleda one filmove koji mu odgovaraju prema njegovom ukusu a ne one koji su najbolji.

„Oni koji poznaju film i njegovu povijest trebali bi dijeliti našu ljubav i naše znanje sa što je više moguće ljudi. Oni spadaju među najveća blaga naše kulture i treba ih tretirati u skladu s time“, zaključio je Scorsese. Podsjetimo, prije godinu i pol dana Scorsese je kritizirao i filmove nastale na temelju Marvelovih stripovskih likova te je rekao kako to nije filmska umjetnost.

Komentiraj