Dustin Condren Press Shot

Strastveni spoj gospela, soula i punka

Američki bend ‘Algiers’ će u utorak 12. veljače, u klubu Močvara, održati koncert, a dan kasnije nastupit će u šibenskom klubu Azimut.

Utjecajni američki Paste Magazine je neposredno prije prvog prošlogodišnjeg zagrebačkog koncerta grupu ‘Algiers’ proglasio “najinovativnijim bendom današnjice”. Puna Močvara učinila je dokazala kako je zagrebačka publika i dalje u stanju prepoznati velike glazbene vrijednosti katkad i prije ostatka svijeta, najpoznatiji primjer iz prošlosti zasigurno je onaj grupe ‘The National’. Ovoljetni nastup ‘Algiersa’ u Primoštenu, na festivalu SuperUho, je potvrdio da su uistinu jedan od najboljih bendova današnjice.

Razne se godine spominju kao početak djelovanja ovog glazbenog kvarteta porijeklom iz Atlante, no kako sami članovi grupe navode tek su 2012. objavom prvog singla “Blood” shvatili da je to ono čemu su težili tijekom godina glazbenog istraživanja. Ta se njihova vizija u potpunosti iskristalizirala do objavljivanja istoimenog albuma prvijenca tri godine kasnije, albuma koji je izašao za jednu od najznačajnijih nezavisnih etiketa danas – Matador Records.

Njihov je spoj gospel vokala i gitarističke glazbe u rasponu od post punka jednih ‘Gang of Four’ ili ‘A Certain Ratio’ do electropunk i industrial prizvuka kultnih ‘Suicide’, zaintrigirao glazbenu kritiku koja je u pravilu ostala zatečena originalnošću i visokom razinom kvalitete koju su već pokazali na svom prvom albumu.  izlaz iz okova revolucionarnog im albuma prvijenca. Na našu sreću Algiers su uvjerljivo demonstrirali kako u njihovom slučaju propadanja nije bilo, jer prošle godine objavljeni ‘The Underside of Power’ razoružao i najveće skeptike donijevši im hvalospjeve od strane većine utjecajnih glazbenih medija kao što su A.V. Club, AllMusic, Drowned In Sound, Clash, Alternative Press, The Quietus ili The Wire.

Snimljen u Bristolu, a produciran od strane Adriana Utleya (Portishead) ovaj album snažno i beskompromisno progovara o sadašnjosti koju proživljava ova četvorka smještena između New Yorka, Londona i Atlante. Stvarnost je to koju podjednako diktira politika, kao i sve izraženija ksenofobija, stvarnost kojoj se Algiers odlučno suprotstavljaju svojim strastvenim spojem gospela, soula i post punka.

Algiers su Franklin James Fisher na vokalu, Ryan Mahan na bas gitari, Lee Tesche na gitari, a odnedavno je punopravni član benda i Matt Tong, nekadašnji bubnjar i suosnivač grupe ‘Bloc Party’.

Komentiraj