Strašna nesreća na A3: U slijetanju autobusa poginulo deset osoba, vozač je uhićen

Najmanje deset osoba poginulo je u slijetanju autobusana autocesti A3 kod Slavonskog Broda u nedjelju ujutro. Nekoliko desetaka osoba ozlijeđeno je, izvijestila je u brodsko-posavska policija.

Policija je utvrdila da se radi o autobusu kosovskih nacionalnih i registracijskih oznaka.

Dojavu da se na autocesti kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica na južnom kolničkom traku dogodila prometna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa makedonskih nacionalnih oznaka policija je dobila oko 06:20 sati.

“Tijekom obavljanja očevida, policija je utvrdila da se radi o autobusu kosovskih nacionalnih i registracijskih oznaka, te da je u prometnoj nesreći, prema trenutno dostupnim informacijama, poginulo 10 osoba, dok je više desetaka prevezeno na pružanje liječničke pomoći u bolnicu u Slavonskom Brodu. Više informacija uputit ćemo po završetku očevida”, objavila je policija u 9 sati.

Ravnatelj brodske bolnice dr. Josip Samardžić izjavio je u nedjelju kako je u bolnicu od jutros zaprimljeno 45 osoba koje su nakon teške nesreće na autocesti kod Slavonskog Broda zatražile liječničku pomoć, a među njima je osam teško ozlijeđenih.

“Situacija je vrlo teška i još uvijek je velik broj životno ugroženih stradalih putnika u autobusu”, rekao je glasnogovornik brodsko-posavske policije Damir Brezić.

Veleposlanik Kosova potvrdio je da je autobus prometovao na liniji Frankfurt – Đakovica.

Vili Beroš u Slavonskom Brodu: “Petnaest osoba teško je ozlijeđeno, među njima je i jedna djevojčica”

Uhićen vozač autobusa

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika Slavko Pranjić rekao je da je, prema do sada utvrđenim činjenicama, autobus sletio na travnatu bankinu. “Vozač autobusa je zatečen na mjestu događaja, u međuvremenu je uhićen, poduzimaju se druge dokazne radnje za pokretanje kaznenog postupka”, dodao je.

Dodao je da je vozač uhićen pod sumnjom da je ‘upravljao motornim vozilom na način da se nepropisno kretao, nije koristio prometnu traku nego je sletio’. Vozač je, kaže Pranjić, rekao da je na trenutak zaspao. “To ćemo naknadno utvrđivati”, rekao je.

U Slavonski Brod stižu kosovski premijer i Plenković, problemi s identifikacijom putnika iz autobusa

Tijekom poslijepodneva u Slavonski Brod trebao bi stići i kosovski premijer Aljbin Kurti te hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman s kosovskom ministricom vanjskih poslova i njenim kolegama.

N1 javlja da je u tijeku identifikacija tijela poginulih. Od kosovskog veleposlanika doznaje se da postoje određeni problemi u procesu identifikacije, zbog toga što poginuli nisu uz sebe imali dokumente, ali i zbog toga što su neka tijela u teškom stanju.

Promet je prekinut

Iz Hrvatskog autokluba javili su da je promet prekinut. “Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca. Promet je preusmjeren i vozi se obilaznim pravcima”, navodi se na njihovim stranicama.

“U autobusu je bilo preko 60 osoba”

Načelnik prometne policije policijske postaje Slavonski Brod Franjo Galić dao je izjavu s mjesta nesreće.

“PU Brodsko posavska je u 6:22 primila dojavu da je došlo do slijetaja autobusa. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o autobusu kosovskih registarskih oznaka na redovnoj liniji Frankfurt – Priština. Očevid je u tijeku. Više je osoba smrtno stradalo, a tridesetak ih je prebačeno u bolnicu. Bilo kakve daljnje informacije bit će dostupne nakon završenog očevida”, kazao je Galić, prenosi Jutarnji list. Nije mogao točno reći koliko je osoba smrtno stradalo.

“Osim policije, na mjestu nesreće su i pripadnici vatrogasne postrojbe, a hitna pomoć je dolazila nekoliko puta jer je čak 30 osoba prebačeno u bolnicu. Zasad ne znamo koliko teško su te osobe ozlijeđene”, rekao je Galić.

“Bio sam na mnogim nesrećama, no ova je stvarno teška i mislim da ulazi u red najtežih nesreća kojima sam ja svjedočio. Autobus je bio pun, no ne mogu reći je li među mrtvima ili ozlijeđenima bilo i djece. Prema riječima putnika, u autobusu je bilo preko 60 osoba”, zaključio je.

Damir Trut: “Poginulo je devet putnika i jedan vozač, u autobusu je bilo i djece”

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut stigao je na mjesto nesreće i novinarima rekao da je u autobusu bilo 67 putnika i dva vozača.

“Devet putnika i jedan vozač su poginuli. U slavonskobrodsku bolnicu primljeno je 44 putnika. Osam njih je teže ozlijeđeno, do sada ih je četvero operirano”, rekao je Trut.

Dodao je da je 14 putnika i jedan vozač smješteno u Policijskoj postaji, čekaju da im bude osiguran smještaj. Potvrdio je da je u autobusu bilo djece.

Sućut predsjednika i premijera, Božinović razgovarao s kosovskim kolegom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Twitteru je napisao da je razgovarao s kosovskim ministrom obrane i unutarnjih poslova kako bi razmjenjivali informacije te izrazio sućut poginulih.

“Razgovarao sam s kosovskim ministrom obrane Armend Mehaj i ministrom unutarnjih poslova Xhelal Svecla s kojim ćemo kontinuirano razmjenjivati dostupne informacije. Izražavam duboku sućut obiteljima poginulih u teškoj prometnoj nesreći koja se jutros dogodila kod Slavonskog Broda te brz oporavak ozlijeđenih. Hrvatska je u mislima s građanima Kosova”, napisao je na Twitteru Božinović.

Plenković se oglasio o tragičnoj nesreći: “U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom”

Predsjednik Milanović izrazio sućut: “Ozlijeđenim putnicima želim što brži oporavak”

Komentiraj